Svijet

Iran i Libija bili najveći uvoznici američkog oružja

Iran i Libija bili najveći uvoznici američkog oružja
Foto: Ilustracija | Iran i Libija bili najveći uvoznici američkog oružja

STOKHOLM - Iran i Libija bili su među najvećim kupcima američkog naoružanja sve do dolaska na vlast Ruholaha Homeinija i Muamera el Gadafija, kada se ta praksa prekida, pokazuje statistika Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu.

Koristeći se tim podacima, naučnik Vil Giri sačinio je mapu koja pokazuje gdje su sve SAD prodavale oružje od 1950. godine do danas.

SAD su najveći izvoznici oružja na svijetu, a najveći kupci američkog oružja sada su evropske zemlje, Kanada, Japan i Turska.

Posebno je zanimljiv podatak da su šezdesetih godina prošlog vijeka najviše američkog oružja kupovale NJemačka i Iran, koji je tada bio američki saveznik.

Velike količine oružja prodavane su Iranu sve do 1979. godine, odnosno do islamske revolucije, pada šaha Reze Pahlavija i dolaska Homeinija na vlast.

Slična situacija je i kada je riječ o Libiji, u koju je stizala velika količina američkog naoružanja sve do dolaska Gadafija na vlast 1969. godine.

Portali za političku analitiku podsjećaju da SAD već dugo nastoje da promijene vlast u Teheranu, kojem dugogodišnje sankcije Vašingtona sada obnavlja predsjednik Donald Tramp, te da su američke službe učestvovale u svrgavanju Muamera el Gadafija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije