Svijet

Istok Sibira se trese: Ovo je najveća vojna vježba od Hladnog rata

Istok Sibira se trese: Ovo je najveća vojna vježba od Hladnog rata
Foto: Tanjug/AP | Istok Sibira se trese: Ovo je najveća vojna vježba od Hladnog rata

MOSKVA - Rusija je danas pokrenula najveće vojne vježbe još od perioda Hladnog rata, na kojima će učestvovati oko 300.000 vojnika.

Vježbe "Vostok-2018" održavaju se na istoku Sibira, gde će 3.200 svojih vojnika uputiti i Kina, zajedno sa brojnim okolopnim vozilima i avionima.

Vojnici iz Mongolije će, takođe, učestvovati na vježbama, koje će trajati do 17. septembra.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će 36.000 tenkova, i drugih oklopnih vozila uceštvovati na vježbama, zajedno sa 1.000 letjelica i 80 brodova.

Vježbe će biti održane na pet vojnih poligona, u četiri vazduhoplovne baze i u Japanskom moru, Beringovom moreuzu i Ohotskom moru.

Portparol Kremlja Dmirtij Peskov rekao je da su vježbe opravdane imajući u vidu "agresivne i neprijateljske" stavove prema Rusiji.

Prema riječima načelnika Generalštaba ruske vojske, generala Valerija Gerasimova, današnji i sutrašnji dan posvećeni su planiranju i pripremi, dok će prave operacije početi u četvrtak i trajati pet dana, prenosi BBC.

Pomoćnik ruskog predsjednika Juri Ušakov ranije danas je rekao da sjevernokorejski lider Kim Džong-un neće doći na velike vojne vježbe "Vostok 2018".

"Ne, nisam čuo za to", naveo je Ušakov odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Kim dođe na vježbe, prenosi Tas.

Vježbe neće biti održane u blizini spornih Kurilskih ostrva, napominju iz Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije danas je rekao kineskom kolegi Siju Ðinpingu u Vladivostoku da su odnosi Moskve i Pekinga zasnovani su na povjerenju u oblastima koje se kreću od politike do bezbjednosti i odbrane.

Posljednje ruske vježbe sličnog obima održane su 1981, tokom Hladnog rata, ali će u "Vostok-2018" učestvovati više vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije