Svijet

Italija spremna da se uključi u istragu o ubistvu Zaharčenka

Italija spremna da se uključi u istragu o ubistvu Zaharčenka
Foto: Ilustracija | Italija spremna da se uključi u istragu o ubistvu Zaharčenka

MOSKVA - Ubistvo lidera DNR Aleksandra Zaharčenka izaziva žaljenje, Italija je spremna da se uključi u istragu o tom incidentu, ukoliko je Evropska unija bude pokrenula, izjavio je ambasador Italije u Rusiji Paskvale Teračano.

"Ono što se dogodilo u Donjecku izaziva žaljenje. Ukoliko EU bude donijela odluku da povede istragu o tom incidentu, Italija će joj se, naravno, priključiti. Italija, međutim, predsjedava OEBS-om, a moguće je da je OEBS organizacija koja će moći da učini više da bi pomogla da se utvrdi istina“, rekao je ambasador. 

Lider DNR Zaharčenko poginuo je u petak u eksploziji u restoranu "Separ" u centru Donjecka. Ministar za prihode i poreze samoproglašene republike Aleksandar Timofejev  teško je ranjen. Poginuo je i Zaharčenkov tjelohranitelj. 

Prema navodima Ministarstva za vanredne situacije DNR, povrijeđeno je 11 ljudi, a vlasti DNR su incident okarakterisale kao teroristički čin. 

Vršilac dužnosti lidera DNR Dmitrij Trapeznikov je rekao da je uhapšeno nekoliko ljudi koji su osumnjičeni da su učestvovali u ubistvu. Oni su potvrdili da je riječ o diverziji Kijeva.

Savjet za bezbjednost Ukrajine je negirao optužbe da je umiješan u ubistvo.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije