Svijet

Iz osvete obrisao sve podatke firme, dobio paprenu kaznu

Iz osvete obrisao sve podatke firme, dobio paprenu kaznu
Foto: Pexels/Ilustracija | Iz osvete obrisao sve podatke firme, dobio paprenu kaznu

Dvije godine zatvora, odšteta u iznosu od 529.000 dolara i tri godine uslovne kazne rezultat su aktivnosti bivšeg zaposlenog u jednoj američkoj kompaniji.

Muškarac po imenu Miklos Danijel Broudi je 2020. godine otpušten iz kopmanije First Republic Bank (FRB) u San Francisku, gdje je radio kao stručnjak za cloud rješenja.

Kao razlog otkaza, navodi se to da je prekršio politiku kompanije korišćenjem USB-a koji je sadržao pornografiju, odnosno ubacivanjem tog "fleša" na službene računare, prenosi B92.

Nakon toga je odbio da vrati računar, a da bi se osvetio, iskoristio svoj nalog za pristup mreži banke i prouzrokovao štetu procjenjenu na više od 220.000 dolara.

Dok mu pristup FRB-ovoj mreži nije prekinut, Broudi je pokrenuo skriptu za "čišćenje" servera, izbrisao git logove i istoriju, pristupio GitHub repozitorijumu i izbrisao kod, a u dio koji nije obrisao ubacio je uvrede.

Ni ovde se nije zaustavio, već podnio lažnu prijavu da mu je računar ukraden. Tek kada se u slučaj uključila Tajna služba, priznao je optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije