Svijet

Izaslanik UN za Siriju podnosi ostavku

Izaslanik UN za Siriju podnosi ostavku
Foto: Ilustracija | Izaslanik UN za Siriju podnosi ostavku

NJUJORK - Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je da će se krajem novembra povući sa ove funkcije nakon što je duže od četiri godine predvodio napore svjetske organizacije da se okonča sedmogodišnji rat u toj zemlji.

"Povući ću se u posljednjoj sedmici novembra", rekao je De Mistura na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o krizi u Siriji, prenio je AFP. 

Ovaj diplomata italijansko-švedskog porijekla, treći izaslanik UN za Siriju u posljednjih šest godina, rekao je da odlazi "isključivo iz ličnih razloga", da bi se posvetio porodici poslije dugog mandata na zahtjevnom poslu.

De Mistura će putovati u Damask sljedeće sedmice da bi se založio sa osnivanje komisije koja će raditi na poslijeratnom ustavu Sirije, što bi trebalo da otvori put održavanju izbora.

O ovom planu se diskutuje od januara, kada je objavljen na konferenciji koju je organizovala Rusija, glavni saveznik Sirije. Do sada nije postignut dogovor o sastavu komisije.

Sirijske vlasti protive se prijedlogu UN da se u nju uključe predstavnici građanskog društva, vjerski i plemenski lideri, stručnjaci i žene, rekao je De Mistura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije