Svijet

Pratite nas na Google news

Izbori u SAD kao rat: Građani kupuju oružje, gomilaju namirnice

Izbori u SAD kao rat: Građani kupuju oružje, gomilaju namirnice
Foto: Tanjug/AP | Izbori u SAD kao rat: Građani kupuju oružje, gomilaju namirnice
N.N.

Umjesto donošenja odluke kome će podariti glas na predstojećim predsjedničkim izborima, mnogi Amerikanci posljednjih nekoliko dana provode u agoniji i šoping groznici. Scene, koje prenose tamošnji mediji, više podsjećaju na pripremu za nuklearni rat ili prirodnu katastrofu nego na finale izbornog procesa.

Tabita Konvers se tiho pripremala za izborni dan skladišteći u svom podrumu konzerviranu hranu, toalet papir i druge osnovne namirnice. Čak je i supruga nagovorila da za svaki slučaj kupi lovačku pušku.

Poput miliona Amerikanaca, i ona se plaši nasilja za koje stručnjaci kažu da može biti prateći efekat ovogodišnjih predsjedničkih izbora. U godini koju su poharali pandemija smrtonosnog virusa korona i požari katastrofalnih razmjera, a koju su obilježili nasilni protesti za ljudska prava i zapaljiva predizborna retorika – ko zna šta se još može desiti.

Vodeći se tom logikom, Amerikanci su najprije pohrlili u prodavnice oružja i municije. Prodaja je rekordno skočila, prenosi "Sputnjik".

"Oni čak ni ne znaju proces. Samo žele da kupe oružje - i dnevno imam oko stotinu poziva u vezi s tim", rekao je Bil Kjučik, vlasnik prodavnice oružja, za "Sky News", pokazujući na praznu vitrinu u kojoj se, kako kaže, inače nalazi "stotinak pušaka".

 

Građani Mičigena, ključne "kolebljive" države, tzv. sving države, za koju se ne zna pouzdano za kog kandidata će glasati, prednjače u naoružavanju zbog straha od građanskih nemira u slučaju spornog izbornog rezultata. Ali, Mičigen, ima i razlog više – ta država pokazala se i kao žarište domaćih militantnih aktivnosti.

Talas panike odbacio je Amerikance i do bankomata. Iako bankari savjetuju da se ne donose ishitrene finansijske odluke – gomilanje keša ipak djeluje kao razumno rješenje za pojedine građane SAD. S druge strane, u strahu od nestanka struje, sve više kupuju uređaje koje rade na gas, a samim tim gomilaju i plinske boce u svoje ostave.

Mnogi su otišli i korak dalje – pobjegli su iz svojih gradova u udaljena, manje naseljena područja, dok su se neki odlučili za još sigurniju varijantu i navodno obezbijedili sebi prave pravcate bunkere.

Oni koji su ostali u svojim domovima preduzimaju sve da ni po čemu ne budu upadljivi – političke naljepnice i transparente uklanjaju sa svojih automobila i kuća, a dvorišni znakovi sa imenima i parolama predsjedničkih kandidata završavaju u smeću.

Oni koji imaju sopstveni biznis, prodavnice, barove ili restorane, takođe preduzimaju posebne mjere kako bi obezbijedili svoje lokale tokom izbornog dana i onoga što može uslijediti kasnije.

Uzavrela atmosfera pred izbore dovela je do toga da građani SAD očekuju nekoliko scenarija u slučaju spornih rezultata i svi su mračni.

Prema navodima američkih medija, ukoliko jedan od predsjedničkih kandidata ne želi da prizna poraz, može doći do protesta, a oni lako mogu prerasti u nasilne. Građani, pak, strahuju da bi to moglo dobiti i dimenzije građanskog rata.

U prilog tome ide i nedavna objava samoprozvanog "Decentralizovanog anarhističkog kolektiva" povezanog sa Antifom. Ta organizacija je na Twitteru podijelila mnoštvo uputstava koja pokrivaju sve aspekte nasilnih protesta, od  prve pomoći demonstrantima do savjeta  kako sanirati  uobičajene povrede od policijskog oružja, pa čak i kako najefikasnije liječiti rane od metka.

Ipak, sudeći po pripremama građana, kao da slijedi smak svijeta.

Vodeći predsjednički kandidati, republikanac Donald Tramp i demokrata Džo Bajden, izgleda, nemaju nikakve šanse na ovim izborima, strah i konzumerizam definitivno su odnijeli ubjedljivu pobjedu.

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije