Svijet

Izbori za pamćenje: Na biralištu u Ankari pala neobična prosidba

Izbori za pamćenje: Na biralištu u Ankari pala neobična prosidba
Foto: Tanjug/AP/Ilustracija | Izbori za pamćenje: Na biralištu u Ankari pala neobična prosidba

U Turskoj se održava drugi krug predsjedničkih izbora, a na biračkom mjestu u prijestolnici Ankari zabilježena je i nesvakidašnja prosidba.

Mehmet Emin Ozbei ispred birališta u lokalnoj školi zaprosio je djevojku Gizem Esin tako što joj je pokazao improvizovani glasački listić sa zajedničkom fotografijom i pitao da li prihvata ponudu za brak.

Djevojka je, vidno iznenađena, ali i presretna stavila pečat sa znakom "da" na listić sa zajedničkom fotografijom i potom ga ubacila u "glasačku kutiju".

Ozbey je nakon toga kleknuo te djevojci poklonio i vjerenički prsten, što su prisutni propratili aplauzom te im poželjeli sreću u daljem životu.

Djevojka je u izjavu novinarima kazala da je iznenađena i da nije očekivala baš ovakvu prosidbu.

“Da nam bude sa srećom, i nama i našoj državi, današnje glasanje. Već smo ionako uzbuđeni zbog izbora, a ovo je bilo dodatno iznenađenje”, kazala je.

Ozbei je istakao da je srećan što je djevojka prihvatila ponudu za brak.

"Danas u svakom smislu vlastitim izborom odlučujemo o našoj sudbini. Doduše, ovo je bilo pomalo antidemokratsko glasanje jer je bio samo jedan kandidat i samo pečat 'da'. Važno je da je glasala. Jako sam sretan", kazao je Turčin šaljivo.

Neki poveli kućne ljubimce

Menadžeru turizma Mehmetu Kivilcimu za glasanje nije bilo dovoljno da povede samo jednu životinju. On je došao na glasanje jašući konja i noseći papagaja na ramenu, koji mu je pravio društvo i za vrijeme procesa glasanja. Birališta širom Turske otvorena su jutros u 8.00 sati po lokalnom vremenu (7.00 sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Tanjug/AP
Tanjug/AP

Više od 64 miliona građana Turske s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Redžepa Taipa Erdoana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdoan je osvojio 49,5 odsto glasova, a lider turske opozicije skupio je 44,89 posto glasova. Erdoanov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije