Svijet

Iznenadni rast broja oboljelih: Popunjeno 78% kovid odjeljenja u Moskvi

Iznenadni rast broja oboljelih: Popunjeno 78% kovid odjeljenja u Moskvi
Foto: Tanjug/AP arhiva | Iznenadni rast broja oboljelih: Popunjeno 78% kovid odjeljenja u Moskvi

MOSKVA - Oko 78 odsto kreveta na odjeljenjima namijenjenim kovid pacijentima popunjeno je u moskovskim bolnicama, rekla je danas zamjenica gradonačelnika Moskve zadužena za društveni razvoj Anastasija Rakova.

"Do danas postavili smo oko 14.000 kreveta za pacijente oboljele od kovida u Moskvi. Od tog broja, 78 odsto je popunjeno. Postavili smo dodatne krevete u privremenim bolnicama, zatim u odvojenim zgradama Muhin i Spasokukotski bolnicama, kao i u jednoj bolnici koja pripada ruskim željeznicama", kazala je Rakova, koja vodi Krizni štab u Moskvi, prenio je TAS S.

Početkom ove sedmice bolnica Filatov će biti pretvorena u kovid bolnicu, što će obezbijediti još 2.000 kreveta.

"Na sve to pretvorićemo još pet domova zdravlja u kovid ambulante narednih dana, tako da će biti 30 ovakvih centara do kraja nedjelje", dodala je ona.

Ranije je Rakova izjavila da epidemiolozi povezuju povećanje broja novooboljelih u Moskvi s neuspjehom sprovođenja sanitarnih i epidemioloških restriktivnih mjera. Kako je rekla, pošto je moskovsko rukovodstvo odbilo da proglasi lokdaun u gradu, sada medicinsko osoblje mora da podnese najveći teret.

Ovim povodom oglasio se i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, koji je najavio da će u glavnom gradu Rusije zbog porasta broja novih slučajeva korona virusa biti uvedeni neradni dani od 15. do 19. juna.

Prema njegovim riječima, produženi vikend u Moskvi tako će trajati devet dana, od 12. do 20. juna, a tokom tog perioda biće uvedena dodatna ograničenja.

Kako je napisao na svom blogu, to se neće odraziti na plate zaposlenih, prenosi TASS.

"U Rusiji je u jednom danu potvrđeno 13.510 novih slučajeva kovida19", saopštio je ruski operativni štab. To je najviše novoinficiranih od 15. februara, prenosi agencija RIA Novosti.

Od početka pandemije u Rusiji su registrovana 5.193.964 slučaja kovida19, umrle su 126.073 osobe, a 4.792.169 pacijenata se oporavilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije