Svijet

Izrael dao rok Hamasu: Određeno kada će napasti granicu s Egiptom

Izrael dao rok Hamasu: Određeno kada će napasti granicu s Egiptom
Foto: Tanjug/AP | Izrael dao rok Hamasau: Određeno kada će napasti granicu s Egiptom

TEL AVIV - Izraelski ministar Beni Ganc odredio je Hamasu rok do 10. marta za oslobađanje svih izraelskih talaca, zaprijetivši ofanzivom na grad Rafu u kojem se pred izraelskim napadima sklonilo više od milion Palestinaca.

Tel Aviv je prvi puta odredio datum kada bi mogao poslati vojsku u palestinski grad na granici s Egiptom u koji se sklonilo više od milion palestinskih civila, napominje BBC.

"Svijet mora znati, čelnici Hamasa moraju znati – ako se do ramazana naši taoci ne vrate kući, borbe će se nastaviti posvuda, uključujući i područje Rafe", izjavio je Ganc u nedjelju.

Ove godine ramazan, sveti mjesec posta u muslimanskom svijetu, počinje 10. marta, napominje BBC, prenosi N1.

Izrael će "koordinisati, omogućiti evakuaciju civila u dijalogu s našim američkim i egipatskim partnerima kako bi se žrtve među civilima svele na najmanju moguću mjeru", dodao je ministar.

Ministrovo spominjanje Egipta moglo bi raspiriti nagađanja da Izrael očekuje da će dio Palestinaca pokušati pronaći utočište s egipatske strane granice, gdje vlasti, kako se čini, uređuju veliki ograđeni prostor za tu namjenu, rekao je BBC-jev dopisnik za diplomatska pitanja Pol Adams.

Ali, izraelski zvaničnici još nisu objavili detalje plana o evakuaciji, dodao je BBC-jev dopisnik.

Do početka ramazana ostala su točno tri sedmice, a izbjegli ljudi još su u Rafi, tek nekoliko njih krenulo je na zapad, prema obali, izvještava BBC.

Uprkos međunarodnom pritisku izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je kopneni napad na Rafu koji bi trebao eliminisati pripadnike Hamasa, navodi BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije