Svijet

Izrael i UAE potpisaće istorijski mirovni sporazum 15. septembra

Izrael i UAE potpisaće istorijski mirovni sporazum 15. septembra
Foto: Tanjug/AP | Izrael i UAE potpisaće istorijski mirovni sporazum 15. septembra

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisaće svoj istorijski sporazum o normalizaciji odnosa na ceremoniji u Bijeloj kući 15. septembra, rekli su američki zvaničnici.

Zvaničnici su rekli da će  delegacije obje zemlje vjerovatno voditi izraelski premijer Benjamin Netanjahu i emiratski ministar spoljnih poslova Mohamed bin Zajed, brat prestolonasljednika UAE.

Zvaničnici, koji nisu bili ovlašćeni da o tome razgovaraju javno i govorili su pod uslovom anonimnosti, rekli su da će ceremonija biti ili na Južnom vrtu ili u Ružinom vrtu unutar Bijele kuće, u zavisnosti od vremena, prenos AP. Po tom sporazumu Izrael se obavezao da će obustaviti suverenitet na područjima Zapadne obale koja je predmet rasprave o aneksiji, saopštili su zvaničnici Bijele Kuće.

To je prvi sporazuim te vrste potpisan od sporazuma iz 1994. godine između Izraela i Jordana.

Ceremonija će se održati samo mjesec dana nakon što je sporazum o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa objavljen 13. avgusta. Taj sporazum koji se smatra istorijskim i odraz je promjena odnosa snaga na Bliskom istoku, ključna je spoljnopolitička pobjeda Trampa koji teži da u novembru bude reizabran za predsjednika SAD.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije