Svijet

Izrael odlučio da izvede operaciju u Rafi

Izrael odlučio da izvede operaciju u Rafi
Foto: Tanjug/AP | Izrael odlučio da izvede operaciju u Rafi

TEL AVIV - Izraelski ratni kabinet jednoglasno je večeras odlučio da izvede planiranu operaciju u gradu Rafa u južnom dijelu Pojasa Gaze, kako bi se "izvršio vojni pritisak na Hamas", saopšteno je iz kabineta premijera Izraela Benjamina Netnaijahua, uprkos ranijem saopštenju Hamasa da je ta palestinska grupa pristala na egipatsko-katarski prijedlog o prekidu vatre.

Iz kabnieta je saopšteno da je cilj "operacije" u Rafi da se postigne napredak u oslobađanju talaca, kao i drugi ratni ciljevi, prenosi Tajms of Izrael.

U saopštenju se navodi da je prijedlog prekida vatre na koji je pristao Hamas "daleko od obavezujućih zahtjeva Izraela", navodi Tanjug.

Dodaje se da Izrael istovremeno šalje timove da razgovoraju sa posrednicima u pokušaju da pronađu dogovor koji ispunjava zahtjeve Izraela.

Izraelski vojni radio je danas javio da je izraelska vojska (IDF) počela evakuaciju palestinskih civila iz Rafe prije otpočinjanja ofanzive na taj grad.

Hamas je ranije večeras saopštio da pristaje na egipatsko-katarski prijedlog o prekidu vatre u Gazi koji bi uključivao tri faze.

Ubrzo nakon saopštenja Hamasa, Tajms of Izrael prenio je izjave neimenovanih izraelskih zvaničnika, koji su poručili da se na saopštenje Hamasa ne uzima u obzir, pošto prijedlog na koji je Hamas pristao ne podrazumjeva uslove na koje je pristao izrael.

Zamjenik lidera Hamasa Halil Al Haija rekao je da su posrednici prenijeli da je američki predsjednik Džozef Bajden lično posvećen primjeni sporazuma o prekidu vatre.

Saopštenje Hamasa da prihvata prekid vatre objavljeno je ubrzo nakon razgovora predsjednika SAD Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije