Svijet

Izrael zabranio Al Jazeeru

Izrael zabranio Al Jazeeru
Foto: Youtube / Printscreen | Izrael zabranio Al Jazeeru

TEL AVIV - ​Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je danas da će "odmah djelovati" kako bi zabranio rad katarske medijske kuće Al Jazeera u Izraelu nakon što je Kneset odobrio tu zabranu.

"Teroristički kanal Al Jazeera više neće emitovati iz Izraela. Namjeravam odmah djelovati u skladu s novim zakonom kako bih zaustavio aktivnosti kanala", rekao je Netanjahu na društvenoj mreži Twitter.

Kneset je danas odobrio mjeru koja omogućava privremeno zaustavljanje rada inostranih medija koji se protumači kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti. 

Zakon odobren danas omogućiće Netanjahuu i vladi da prekinu rad medija na period od 45 dana, što se može obnoviti nakon isteka tog roka. Mjera će ostati na snazi do kraja jula ili do kraja vojnih operacija u Gazi, piše "Reuters".

Ni glavna kancelarija Al Jazeere u Izraelu ni katarska vlada u Dohi još nisu odgovorili na upit "Reutersa" za komentar.

Izraelski ministar komunikacija Šlomo Karai optužio je Al Jazeeru, koja iz Pojasa Gaze izvještava direktno te je kritična prema izraelskom vojnom djelovanju, da podstiče neprijateljstvo prema njegovoj državi. 

On je kazao kako je "nemoguće tolerisati" tu medijsku kuću, koja "iznutra djeluje protiv Izraela, posebno u ratno vrijeme". Izraelski zvaničnici dugo se žale na Al Jazeerin rad, ali nisu djelovali dalje od kritika, uzimajući u obzir sredstva Katara za palestinske građevinske projekte u Pojasu Gaze.

Odluka vlade o zatvaranju lokalnih kancelarija inostranih medijskih grupa zabrinula je SAD, najvećeg saveznika Izraela, koji poručuje da je ključno zadržati slobodu medija. 

"Ako je to istina, taj potez je zabrinjavajući", rekla je potparolka Bijele kuće, Karin Žan-Pjer. 

Doha je od početka rata u Pojasu djelovala kao posrednik u pregovorima između dviju strana, pa i u dogovoru pod kojim je razmijenjen dio talaca. Ali čini se da razgovori o novom primirju ne napreduju. 

Netanjahu je u januaru javno pozvao na veći pritisak prema Kataru kako bi oni stvorili veći pritisak na Hamas. Zalivska država dom je političke kancelarije tog militantnog pokreta, kao i nekoliko njegovih zvaničnika, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije