Svijet

Izraelski specijalci upali u najveću bolnicu na jugu Gaze

Izraelski specijalci upali u najveću bolnicu na jugu Gaze
Foto: Tanjug / AP | Izraelski specijalci upali u najveću bolnicu na jugu Gaze

​GAZA - Izraelska vojska objavila je da su njene specijalne snage ušle u prostor opkoljene bolnice Naser u Pojasu Gaze u gradu Kan Junisu, javlja "BBC".

Kažu da sprovode "preciznu i ograničenu operaciju" u bolnici, gdje se navodno skrivaju borci Hamasa. Takođe se navodi da bi se tamo mogla nalaziti tijela izraelskih talaca.

Potparol IDF-a, admiral Daniel Hagari rekao je da njihove snage neće prisilno evakuisati ljekare ili pacijente.

Izraelska vojska tvrdi da ima "vjerodostojne obavještajne podatke" da je Hamas držao taoce u bolnici i da su ostaci tijela talaca možda još uvijek unutra, prenosi "AP".

Potparol ministarstva zdravstva Gaze, kojim upravlja Hamas, Ašraf al-Kidra, rekao je da je Izrael pokrenuo "masivni upad" uz tešku pucnjavu u kojoj su povrijeđene mnoge raseljene osobe koje su se tamo sklonile.

Tvrdi da su vojnici naredili medicinarima da premjeste sve pacijente u stariju zgradu koja nije propisno opremljena za njihovo liječenje.

"Mnogi se ne mogu evakuisati, poput onih s amputacijama donjih udova, teškim opekotinama ili starije osobe", rekao je on u intervjuu za mrežu "Al Jazeera", kako prenosi "The Guardian". Al-Kidra kaže da je premješteno šest pacijenata koji su na respiratoru.

Izrael optužuje Hamas da koristi bolnice i druge civilne objekte kako bi zaštitio svoje borce.

Do ovog poteza dolazi dan nakon što su Izraelske odbrambene snage (IDF) naredile hiljadama raseljenih osoba da napuste to mjesto.

Ova bolnica je najveća na jugu Pojasa Gaze, prenosi "Jutarnji list".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije