Svijet

Izraelski tim za pregovore o primirju napustio Dohu

Izraelski tim za pregovore o primirju napustio Dohu
Foto: Pixnio | Izraelski tim za pregovore o primirju napustio Dohu

​DOHA - Izrael je opozvao svoje pregovarače iz Dohe nakon što su razgovori o privremenom primirju u Pojasu Gaze došli "u ćorsokak" zbog zahtjeva Hamasa, izjavio je danas za "Reuters" neimenovani visoki izraelski zvaničnik blizak šefu Mosada.

Zvaničnik je optužio lidera Hamasa u Gazi, Jahju Sinvara da "sabotira diplomatiju" kao, kako je naveo, dio šireg nastojanja da se rasplamsa rat tokom Ramazana.

Izraelski zvaničnik je rekao da je Izrael pristao da udvostruči broj Palestinaca koje će osloboditi iz izraelskih zatvora na 700 do 800 u zamjenu za oslobađanje talaca i da će dozvoliti nekim raseljenim Palestincima da se vrate u sjeverni Pojas Gaze.

Izrael i Hamas su pojačali pregovore, uz posredovanje Katara i Egipta o šestonedjeljnoj obustavi izraelske ofanzive u zamjenu za oslobađanje 40 od 130 talaca koje i dalje drži ta palestinska militantna grupa u Gazi.

Hamas je tražio da dogovorom budu okončane borbe i da se povuku izraelske snage, kao i da se vrate raseljeni Palestinci na sjever Pojasa Gaze.

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštio je danas da je Hamas postavio "iluzorne" zahtjeve, što, kako je navedeno, pokazuje da Palestinci nisu zainteresovani za dogovor.

Hamas je optužio Izrael da je odugovlačio u pregovorima dok je sprovodio svoju vojnu ofanzivu.

Izrael je u ponedjeljak saopštio da će nastaviti vojnu operaciju u cilju uništenja Hamasa, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije