Svijet

Jošihide Suga novi lider vladajuće partije u Japanu, uskoro premijer

Jošihide Suga novi lider vladajuće partije u Japanu, uskoro premijer
Foto: Facebook | Jošihide Suga novi lider vladajuće partije u Japanu, uskoro premijer

Na unutarpartijskim izborima u Tokiju, šef kabineta japanske vlade Jošihide Suga izabran je za predsjednika vladajuće Liberalno-demokratske partije. Ta pobjeda znači da će on uskoro biti imenovan za novog premijera Japana.

Visoki funkcioner japanske vlade Jošihide Suga (71) danas je na unutarpartijskim izborima vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) izabran za novog lidera stranke.

To znači da će on uskoro biti imenovan za novog premijera Japana, s obzirom da ta partija sa koalicionim partnerom Komeito drži većinu u parlamentu, a u Japanu vođa vladajuće partije tradicionalno služi i kao predsjednik vlade.

Suga je osvojio 377 glasova partijskih delegata, ostavivši daleko iza sebe dva protiv-kandidata. Njegova pobjeda ni prije glasanja nije dolazila u pitanje, jer je imao podršku četiri od pet glavnih frakcija unutar LDP.

Tako je današnje glasanje, praktično, bilo potvrda onog što se već znalo, jer je u političkom manevrisanju do kojeg je došlo u danima nakon što je premijer Abe zvanično objavio ostavku Suga brzo ostvario značajnu prednost u odnosu na svoje najveće protivnike, bivšeg ministra odbrane Šigerua Išibu i bivšeg ministra inostranih poslova Fumija Kišidu.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije