Svijet

Kako izgleda kuća u kojoj je vođa Islamske države raznio sebe i porodicu

Kako izgleda kuća u kojoj je vođa Islamske države raznio sebe i porodicu
Foto: Tanjug/AP | Kako izgleda kuća u kojoj je vođa Islamske države raznio sebe i porodicu

Abu Ibrahim al-Hašimija al-Kurajši, koji je slovio za vođu Islamske države, raznio se danas u Siriji, kako američki specijalci ne bi mogli da ga uhvate.

Predsednik SAD Džo Bajden potvrdio je detalje da su američke snage sprovele akciju u Siriji, tokom koje je Al Kuraši smrtno stradao.

"Zahvaljujući vještini i hrabrosti naših oružanih snaga, sa bojnog bolja smo uklonili lidera Islamske države, Abua Ibrahima al-Hašimija al-Kurašija. Svi vojnici koji su učestvovali u akciji, vratili su se u bazu bezbedno", naveo je Bajden.

Bajden je u realnom vremenu pratio akciju u Siriji.

Pratio je kako komandosi slijeću sa namjerom da upadnu u trospratnicu u kojoj se lider Islamske države krio. U kući okruženoj maslinjacima lider ISIS-a je živio sa suprugom i drugim članovima svoje porodice. Akcija je trajala više od dva sata, a al Kurajši raznio je sebe i članove svoje porodice kada je shvatio da više nema izlaza.

Sa lica mjesta stižu potresni prizori. Kuća u kojoj se lider ISIS-a krio puna je krvi, a ljudi koji žive u blizini u šoku su zbog svega.

Helikopteri su kuću počeli da nadlijeću oko 1.30 časova.

"Čuli smo čovjeka, sa naglaskom, možda Iračanin ili Saudijac, pričao je nekoj ženi. Govorio joj je da se preda. Stalno su to ponavljali, čovjek je pričao preko razglasa. Letjelica je lebdila oko 45 minuta, ali odgovora nije bilo. Potom se čula pucnjava iz letjelice, a onda neki zvuk, kao otvaranje padobrana", rekao je komšija.

Sadam al Osman, koji boravi u obližnjem izbegličkom kampu kaže da su se neprekidno čuli pucnji.

"Oko dva i po sata, letjelice su bile u vazduhu i čuli smo pucnje iz automatskog oružja i vidite sada kako sve izgleda. Ubijeno je šestoro djece, dvije žene i dva muškarca su ubijeni tokom ove akcije", tvrdi al-Osman.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije