Svijet

Kako su Huti postali ovako moćni

Kako su Huti postali ovako moćni
Foto: Agencija Anadolija/Arhiva | Kako su Huti postali ovako moćni

Huti nastavljaju da zbunjuju neke od najmoćnijih svjetskih vojski. Oni i dalje ispaljuju projektile na sve međunarodne brodove za koje smatraju da su povezani sa Amerikom, Velikom Britanijom ili Izraelom, kao i na neke koje nisu.

Ovi napadi su već imali veliki uticaj na globalnu trgovinu, primoravajući brodove da se preusmjere hiljadama kilometara dalje. Čini se da Hute ne plaše uzastopni američki napadi na njihove raketne baze i obećali su da će uzvratiti.

Dakle, ko su Huti, kako su postali tako moćni i šta se sada dešava u Crvenom moru?

Кo su Huti?

Huti su manjinska grupa Jemenaca sa planinskog regiona na sjeverozapadu zemlje.

Ime su preuzeli po osnivaču svog pokreta Huseinu Al-Hutiju. Vodili su nekoliko ratova protiv moćnog jemenskog vladara ranih 2000-ih, a zatim, nakon što su ga zbacili tokom protesta Arapskog proljeća, marširali su do glavnog grada Sane i preuzeli vlast 2014. Prethodno svrgnuti predsjednik Ali Abdulah Saleh stavio im je na raspolaganje svoju lojalnu Republikansku gardu, omogućavajući im da preuzmu vlast nad 80% stanovništva Jemena.

Huti su ga odmah nakon toga ubili.

Otkako su Huti preuzeli vlast u Jemenu, najsiromašnija arapska zemlja podijeljena je katastrofalnim građanskim ratom.

Procjenjuje se da je ubijeno oko 150.000 ljudi, zajedno sa milionima koji su zavisni od pomoći u prehrani. Huti su preživjeli sedmogodišnju vazdušnu kampanju za njihovo zbacivanje koju su predvodili Saudijci. Rijad je bio uznemiren vezama Huta sa njihovim najvećim rivalom, Iranom.

"Huti oličavaju pobjednički način razmišljanja, iskovan nizom pobjeda tokom dvije decenije. Oni su osujetili pokušaj koalicije predvođene Saudijskom Arabijom da ponovo uspostavi međunarodno priznatu vladu u Sani", kaže Mohamed Al-Baša, stručnjak za Bliski istok iz konsultantske kuće Navanti iz Virdžinije

Od sredine novembra 2023, Huti su koristili svoj arsenal projektila i dronova da gađaju brodove koji prolaze blizu strateški važnog Bab Al-Mandeb moreuza.

Huti tvrde da je njihov cilj da napadaju brodove sa izraelskim vezama u znak podrške Hamasu. Obećavaju da će nastaviti napade sve dok Izrael ne okonča ofanzivu na Gazu. Кada su američki i britanski ratni brodovi stali u odbranu teretnih brodova koji su prolazili pored jemenske obale Crvenog mora, Huti su usmjerili svoje napade na ratne brodove, u jednom trenutku izgubivši tri svoja čamca i 10 mornara u jednostranom sukobu sa američkom mornaricom.

Uprkos tom gubitku, napad na američku mornaricu i Кraljevsku mornaricu, izazvao je osjećaj trijumfa kod Huta i podstakao euforičnu oholost u njihovim redovima, piše BBC.

Huti – od kojih većina slijedi zaidijsku granu šiitskog islama u zemlji sa većinskim sunitskim stanovništvom – predstavljaju samo oko 15% Jemenaca, ali sebe smatraju pravim vladarima.

Pa, kako se oni razlikuju od ostatka stanovništva?

"Huti su ratoborni, nasilni i okrutni"

"Oni su generalno ratoborniji, nasilniji i okrutni. Naišao sam na zapanjujuće primjere brutalnosti u Adenu i Taizu. Huti sebe smatraju elitom iz sekte Zaidi", kaže Edmund Fiton-Braun, koji je bio ambasador Velike Britanije u Jemenu od 2015-17.

Dugo su postojali zajednički napori, predvođeni UN, da se okonča građanski rat u Jemenu. Saudijci, koji su domaćini svrgnute jemenske vlade, zaključili su krhko primirje sa Hutima.

Edmund Fiton-Braun je bio uključen u pregovore.

"Bilo je izuzetno izazovno. Bili su teški, neprijateljski raspoloženi, hiroviti, skloni izlivima bijesa, kasnim dolascima i napuštanjima. Insistirali su na VIP tretmanu. Tokom mirovnih pregovora izluđivali su svoje kuvajtske domaćine", rekao je za BBC.

Otkako su Huti započeli svoje napade na brodove, a Amerika i Britanija odgovorile vazdušnim udarima na njihove raketne baze, u prijestonici je došlo do velikih protesta protiv Zapada.

"Protivljenjem onome što mnogi na sjeveru Jemena doživljavaju kao strane sile, uključujući SAD, Britaniju i koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom, i direktnim suprotstavljanjem Izraelu, Huti su stekli popularnost", kaže Al-Baša.

On međutim dodaje da je današnji Jemen duboko podijeljen, sa otporom protiv Huta koji opstaje u džepovima sjeveroistočnog Jemena, Mariba, Taiza i južnih vlada. Malo je vjerovatno da bi Huti mogli da izađu kao pobjednici na "slobodnim i poštenim izborima".

Što se tiče protesta, Fiton-Braun kaže da Huti iz straha izvlače rulju na ulice.

"Jasno stavljaju do znanja da se očekuje prisustvo i često ucjenjuju ljude", rekao je.

A u međuvremenu projektili, nastavljaju da padaju.

Čini se da Huti imaju gotovo neiscrpnu zalihu dronova i druge municije. Veliki dio toga isporučio je Iran sa dijelovima koji su prokrijumčareni na moru u malim čamcima ili preko pustinjske granice sa Omanom.

Кako će se ovo završiti?

Malo je vjerovatno da će Huti kapitulirati.

"Oni neće željeti da izgube obraz. Ali, ako dođe do prekida vatre u Gazi, oni bi mogli da iskoriste priliku da proglase pobjedu, tvrdeći da su postigli svoje ciljeve. Ako Iran pomisli da akcije Huta dovode Islamsku Republiku u opasnost, oni imaju dovoljno uticaja da ih primoraju da odstupe", kaže Fiton-Braun.

Dakle, za sada je situacija u južnom Crvenom moru prepreka.

Huti ne odustaju pod vojnim pritiskom, uprkos tome što su njihove lokacije za lansiranje projektila uništene vazdušnim udarima predvođenim SAD. Očigledno je da imaju još mnogo toga u svom arsenalu i čini se da pripremaju lokacije za rakete zemlja-vazduh sa ciljem da obaraju zapadne ratne avione.

Južno Crveno more i susjedni Adenski zaliv ostaće opasna užarena tačka u doglednoj budućnosti, zaključuje BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije