Svijet

Kameron pozvao Hamas da prihvati prijedlog izraelskog sporazuma o taocima

Kameron pozvao Hamas da prihvati prijedlog izraelskog sporazuma o taocima
Foto: Tanjug/AP | Kameron pozvao Hamas da prihvati prijedlog izraelskog sporazuma o taocima

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron pozvao je Hamas da prihvati prijedlog izraelskog sporazuma o taocima koji je danas iznio predsjednik SAD Džozef Bajden.

"Sa novim sporazumom o taocima na stolu, Hamas mora prihvatiti ovaj dogovor kako bismo mogli da vidimo zaustavljanje borbi, oslobađanje talaca i povratak njihovim porodicama i dolazak humanitarne pomoći u Gazu", napisao je on na platformi X, preneo je Tajms of Izrael.

Kameron je dodao da produženi prekid vatre može biti "pretvoren u trajni mir" ako sve strane budu "spremne da preduzmu prave korake".

"Hajde da iskoristimo ovaj trenutak i dovedemo ovaj sukob do kraja", istakao je Kameron, prenosi Tanjug.

Predsjednik SAD Džozef Bajden iznio je prethodno plan u tri faze za okončanje sukoba u Gazi koji su izraelski zvaničnici ponudili Hamasu, prenio je AP.

Bajden je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest nedjelja i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika.

Tijela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze, na 600 kamiona kojima bi svaki dan bio dozvoljen ulazak u Gazu.

Druga faza bi bila oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući muške vojnike, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza je poziv na početak velike obnove Gaze, koja se suočava sa decenijama razaranja izazvanog ratom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije