Svijet

Kanabis u Kanadi: Nestašica, kazne i izviđački kolači

Kanabis u Kanadi: Nestašica, kazne i izviđački kolači
Foto: N.N. | Kanabis u Kanadi: Nestašica, kazne i izviđački kolači
N.N.

U Kanadi je od srijede marihuana legalna, ali pojavio se problem: ponuda ne zadovoljava potražnju.

Kupci su satima čekali u redu. Neke prodavnice su već prvog dana rasprodale zalihe, a nestašice su se nastavile i u četvrtak.

Oni koji su marihuanu pokušali da naruče preko interneta su takođe imali problema, jer su internet stranice pale zbog prevelikog saobraćaja.

Kupcima je poručeno da će isporuke kasniti do pet dana, jer se sprema štrajk poštanskih radnika.

Ipak, mnogi su profitirali: samo u Nova Skoši, jednoj od najmanjih kanadskih provincija, prvog dana je prodato marihuane u vrijednosti od više od 660.000 kanadskih dolara (oko pola miliona američkih).

Nestašice su pogodile i Njufaundlend i Saskačivan, kao i sjevernu oblast Nunavut.

U četvrtak su ispred mnogih prodavnica bili redovi, jer su se oni koji su prethodnog dana ostali kratkih rukava vratili da pokušaju ponovo.

Nisu samo prodavci profitirali od legalizacije.

Devetogodišnja članica izviđača Elina Čajlds je prikupila 120 kanadskih dolara prodajući kolačiće ispred prodavnice kanabisa u Edmontonu u provinciji Alberta.

Postoje i neka ograničenja, tako da nije trebalo dugo čekati na prvu prekršajnu kaznu: jedan vozač iz Manitobe morao je da plati 672 kanadska dolara jer je konzumirao marihuanu u vozilu.

Saobraćajna policija Vinipega saopštila je da je prva kazna izrečena oko jedan poslije ponoći u srijedu, samo sat nakon što je konzumiranje marihuane legalizovano.

"Naplatili smo prvu kaznu. Kao i alkohol, kanabis je dozvoljeno konzumirati, ali kao i alkohol, to se ne smije činiti u vozilu", poručila je policija preko Tvitera.

Kanadske pokrajine i opštine su se mjesecima pripremale za ukidanje prohibicije kanabisa, a pravila se razlikuju od mjesta do mjesta.

Legalizaciju je tokom predizborne kampanje obećao premijer Džastin Trudo, koji tvrde da su prethodni zakoni o drogama bili neefikasni.

Rekao je da je novi zakon sastavljen tako da djecu spriječi da koriste droge, a kriminalce da profitiraju.

Međutim, bilo je i otpora, naročito od strane zdravstvenih radnika.

(BBC News na srpskom)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije