Svijet

Kanada zabrinuta zbog postupka Saudijske Arabije

Kanada zabrinuta zbog postupka Saudijske Arabije
Foto: N.N. | Kanada zabrinuta zbog postupka Saudijske Arabije

OTAVA - Kanada je danas saopštila da je "ozbiljno zabrinuta" nakon što je Saudijska Arabija protjerala kanadskog ambasadora iz države i opozvale saudijskog ambasadora u Kanadi zbog "miješanja" u njena unutrašnja pitanja.

"Veoma smo zabrinuti zbog medijskih izvještaja i tražimo razjašnjenje od Saudijske Arabije", rekla je Mari-Pier Baril, portparol kanadskog Ministarstva spoljnih poslova, prenio je AFP.

Rijad je kanadskom ambasadoru Denisu Horaku dao rok od 24 časa da napusti zemlju, zbog postupka Kanade koji su u Saudijskoj Arabiji ocijenili kao "miješanje" u unutrašnja pitanja te zemlje. Rijad je Horaka proglasio personom non grata.

Postupak Rijada uslijedio je nakon što je Kanada zahtijevala da se "smjesta oslobode" aktivisti za ljudska prava koji su uhapšeni u posljednjem nizu kažnjavanja u Saudijskoj Arabiji.

"Kanada će uvijek štititi ljudska prava, posebno prava žena, i slobodu izražavanja u cijelom svijetu. Naša Vlada nikada neće oklijevati da promoviše te vrijednosti i vjeruje da je dijalog od ključne važnosti za međunarodnu diplomatiju", rekla je portparol.

Saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će da zamrzne sve trgovinske i investicione transakcije sa Kanadom, zadržavajući pravo da preduzme i druge mjere koje smatra odgovarajućim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije