Svijet

Kijev nezadovoljan postupcima evropskih lidera: "Imaće krv na rukama"

Kijev nezadovoljan postupcima evropskih lidera: "Imaće krv na rukama"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Kijev nezadovoljan postupcima evropskih lidera: "Imaće krv na rukama"

BRISEL - Kijev je oštro reagovao pošto evropski lideri neće uvesti potencijalno najtežu mjeru sankcija protiv Rusije - blokadu pristupa međunarodnom sistemu isplata.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izrazio je negodovanje pošto će šefovi vlada i država EU donijeti odluku da ne blokiraju pristup Rusiji međunarodnom platnom sistemu kroz koji dobijaju stranu valutu.

Kuleba je upozorio evropske i američke političare da će "imati krv na rukama", ako ne uvedu najteži udarac Moskvi tako što će im uskratiti pristup sistemu "Svift".

Društvo za svjetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju (SWIFT) koristi više od 11.000 finansijskih institucija za slanje sigurnih naloga za isplatu i od ključne je važnosti za kretanje sredstava dobijenih od naftnog i gasnog sektora Rusije.

Diplomatski izvori sugerisali su da su Njemačka, Kipar i Italija među članicama EU koje su izrazile najveću zabriutost oko preduzimanja ove mjere protiv Rusije u ovoj fazi dešavanja i smatraju da je potrebno zadržati određene adute. 

Uživo dešavanja o ukrajinsko-ruskoj krizi možete pratiti OVDJE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije