Svijet

Kimov gubitak kilograma pokrenuo pitanje o nasljedniku

Kimov gubitak kilograma pokrenuo pitanje o nasljedniku
Foto: Tanjug/AP | Kimov gubitak kilograma pokrenuo pitanje o nasljedniku

PJONGJANG - Očigledan gubitak kilograma Kim Džong-una vjerovatnije je pokušaj poboljšanja zdravlja, a ne znak njegove bolesti, mada prostor za nove špekulacije otvara uvođenje pozicije broj 2. u hijararhiji Pjongjanga, smatraju analitičari u Južnoj Koreji.

Sjevernokorejski lider podstakao je dodatne spekulacije o svom zdravstvenom stanju, prije svega u Južnoj Koreji, nakon što su nedavno objavljene fotografije sugerisale da je smršao.

U nedavnim prilozima sjevernokorejskih državnih medija, uključujući i one objavljene danas, Kim (37) izgleda kao da je izgubio dosta kilograma, a analize nekih portala u Južnoj Koreji utvrdili su nedavno da je kaiš na njegovom modnom satu zategnutiji, a da lice izgleda uže.

Neki posmatrači kažu da je Kim, koji je visok oko 170 centimetara i prethodno težio oko 140 kilograma možda izgubio oko 10-20 kilograma.

"Kimov očigledan gubitak kilograma vjerovatnije je pokušaj poboljšanja zdravlja, a ne znak bolesti. Da je imao zdravstvenih problema, ne bi u javnosti sazivao plenarni sastanak Centralnog komiteta Radničke stranke", smatra analitičar iz Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje u Seulu Hong Min.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da nema informacije o Kimovom zdravlju.

Otac i djed sjevernokorejskog vođe koji su prije njega vladali zemljom, umrli su od srčanih tegoba, a stručnjaci kažu da bi Kimova prekomijerna težina mogla povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Seo Iu-seok sa Instituta za sjevernokorejske studije u Seulu smatra da je nedavno uvođenje zvanja prvog sekretara vladajuće Radničke partije, što je pozicija br. 2 u zemlji, možda povezano s Kimovim zdravstvenim problemima.

On je rekao da je Kim možda dozvolio uspostavljanje te funkcije na nagovor najviših zvaničnika, ali još uvijek nije imenovao nikoga na nju, jer bi to moglo da umanji količinu vlasti sa kojom raspolaže.

Kimovo zdravlje je važno u Seulu, Vašingtonu, Tokiju i drugim svjetskim prestonicama, jer nije javno imenovao nasljednika koji bi kontrolisao napredni nuklearni program usmjeren protiv SAD i njihovih saveznika ako ne bude mogao više da obavlja svoju dužnost.

Kada su se globalne spekulacije o Kimovom zdravlju rasplamsale prošle godine, nakon što je propustio obilježavanje rođendana svog pokojnog djeda Kim Il-sunga, neki analitičari pretpostavljali su da je Kimova mlađa sestra Kim Jo-džong sljedeća na redu da nasledi vlast svog brata, dok drugi smatraju da je kolektivno vođstvo vjerovatniji ishod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije