Svijet

Kimova sestra pred ključnim zadatkom: Povratak "vjesnica mira"

Kimova sestra pred ključnim zadatkom: Povratak "vjesnica mira"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Kimova sestra pred ključnim zadatkom: Povratak "vjesnica mira"

Sestra Kima Jong Una, Kim Jo Jong, želi po svoj prilici da organizuje susret sa Južnom Korejom na najvišem nivou.

Od ponedjeljka Sjeverna i Južna Koreja ponovo mogu međusobno da komuniciraju. Prvi put u posljednja dva mjeseca državni službenici dvije zemlje su telefonirali međusobno, i to nakon što je Sjeverna Koreja otvorila dvije linije.

Tim potezom je, kako se pretpostavlja, započeo proces novog političkog približavanja.

Izjave obje strane to potvrđuju. Ministarstvo ujedinjenja Južne Koreje saopštilo je da je otvaranje telefonskih linija stvorilo pretpostavke za ponovno uspostavljanje unutarkorejskih veza, a KCNA, državna novinska agencija Sjeverne Koreje, ovaj korak označila je kao pokušaj uspostavljanja "trajnog mira" na Korejskom poluostrvu.

Ovo bi ponovo u fokus moglo vratiti Kim Jo Jong. Sestra shevernokorejskog lidera Kima Jong Una je, po sjevernokorejskim navodima, zadužena i odgovorna za politiku te zemlje prema Južnoj Koreji. Ali njen uticaj je dosta veći: južnokorejska tajna služba je Kimovu sestru, za koju se procjenjuje da ima 34 godine, još prije godinu dana označila kao "defakto broj dva".

Ona se upravo popela i u zvaničnoj hijerarhiji. Vrhovna narodna skupština nju je, zajedno sa još šest funkcionera, izabrala u Komisiju za državne poslove. Vrhovni organ sjevernokorejske vlade vodi njen brat. U Radničkoj partiji Kim Jo Jong obavlja dužnost zamjenika šefa jednog odjeljenja u Centralnom komitetu. U sljedećem koraku ona bi mogla da se nađe i u politbirou. Na partijskom kongresu početkom ove godine ona ipak nije napravila taj korak u karijeri, iako su neki očekivali da bi to moglo da se dogodi.

Uspon Kimove sestre počiva na vrlo tijesnoj vezi i međusobnom povjerenju koje se razvijalo godinama. Brat i sestra su zajedno proveli razdoblje između 1996. i 2000. godine u jednoj privatnoj školi u Bernu, glavnom gradu Švajcarske, gdje je, po nekim navodima, sestra imala bolje ocjene od brata. Tokom boravka u Švajcarskoj bili su suočeni sa bijegom njihove tetke i njene porodice u SAD, kao i s rakom dojke od kojeg je oboljela njihova majka. Nakon povratka i završetka školovanja Kim Jo Jong je radila kao lična sekretarica za njihovog oca Kima Jong Ila.

Tadašnjeg vođu je, sudeći po pisanju lista Džon ang Ilbo, toliko impresionirala svojim političkim talentom da joj je navodno rekao da bi ona, da je muško, postala njegova nasljednica. Nakon očeve smrti krajem 2011. godine ona je, kako se tvrdi, takođe kao lična sekretarica pomogla svom bratu da učvrsti moć. Zvanično, njena karijera je počela u odjeljenju Radničke partije za propagandu i agitaciju, koje se brine o javnoj prezentaciji Kima Jong Una i njegove politike. Već 2015. godine ona je preuzela rukovođenje tim sektorom.

"Princeza s otrovnim jezikom"

Čini se da je i mladi lider uvjeren u sposobnosti svoje sestre. Kao njegova zamjenica Kim Jo Jong je otputovala i na ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2018. u Pjongčangu kao i na sahranu supruge bivšeg južnokorejskog predsjednika Kima Dae Junga.

U dva susreta s predsjednikom SAD Donaldom Trampom ona je učestvovala kao članica sjevernokorejske delegacije. Južnokorejski mediji su je zbog toga prozvali "vjesnicom mira".

Međutim, odnosi dvije Koreje su ubrzo brzo zahladnili nakon propasti samita u Hanoju. U junu 2020. Sjeverna Koreja je digla u vazduh Kancelariju za vezu na granici sa Južnm Korejom, zbog toga što Južna Koreja nije podržala ukidanje sankcija UN protiv Sjeverne Koreje. Pjongjang je kasnije prekinuo telefonske linije zbog propagandnih balona koje su južnokorejski aktivisti "slali" u smjeru sjevera.

Imidž Kim Jo Jong se vremenom transformisao od "ikone korejsko-korejskih veza" do "princeze s otrovnim jezikom", kako piše Japanac Jodži Gomi, dobar poznavalac prilika u Sjevernoj Koreji. Kimova sestra je Seulu zaprijetila zbog balona i vojnim mjerama. Američku vladu Džoa Bajdena je upozorila da budu oprezni "ako Vašington i ubuduće želi mirno da spava".

Nedavno je oštro kritikovala južnokorejskog predsjednika Muna Džae-ina zato što je sjevernokorejsku raketnu probu nazvao provokacijom. "Ako Mun nastavi u tom tonu da kleveće Sjevernu Koreju, onda će doći do "totalne blokade" korejsko-korejskih odnosa", rekla je ona.

Međutim, prije nedjelju dana ona je promijenila ton. Sjeverna Koreja će učestvovati na novom unutarkorejskom susretu na vrhu, ponovno će otvoriti Kancelariju za vezu na granici i, pod uslovom da Južna Koreja odustane od svoje "neprijateljske politike", zvanično proglasiti kraj Korejskog rata, saopštila je ona. Prije toga je pozdravila prijedlog predsjednika Muna, koji je pred Generalnom skupštinom UN najavio takvu deklaraciju, i nazvala ju je "zanimljivom i dobrom idejom".

Ti novi tonovi su jasan signal da Kimov režim želi da poboljša odnose sa Južnom Korejom, i to još dok je Mun na predsjedničkom položaju. Vremena nema puno. Munov mandat završava u maju 2022. godine, a nakon njega u Plavu kuću, sjedište predsjednika Južne Koreje u Seulu, mogao bi da se useli predstavnik konzervativne opcije, koja tradicionalno nije sklona Sjevernoj Koreji.

Čini se da se nazire podjela posla između brata i sestre tokom idućih mjeseci. Vođa Kim Jon Un bi, pomoću novih testova naoružanja i oštrije retorike, trebalo da vrši pritisak na SAD kako bi Vašington pristao na ustupke po pitanju sankcija. Istovremeno, Kim Jo Jong bi u svojoj novoj interpretaciji uloge "vjesnice mira" trebalo da pokuša da ispregovara novi susret na vrhu između Muna i svog brata.

Za susret s Kimom Južna Koreja bi trebalo da se "revanšira" ublažavanjem državnih sankcija. Ako to Kimovoj sestri pođe za rukom, to bi značilo da je majstorski položila prvi veliki ispit na političkoj sceni.

(DW)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije