Svijet

Kina: Autobus uletio u rijeku, dvoje poginulo, 12 nestalo

Kina: Autobus uletio u rijeku, dvoje poginulo, 12 nestalo
Foto: Tanjug/AP | Kina: Autobus uletio u rijeku, dvoje poginulo, 12 nestalo

Na sjeveru Kine koji je pogođen obilnim kišama i poplavama, autobus pun putnika uletio je u nabujalu rijeku, a prema dosadašnjim podacima najmanje dvoje ljudi je poginulo, a 12 se vode kao nestali.

Na video snimku koji je postavljen na društvenim mrežama vide se putnici koji su uspjeli da se izvuku na krov skoro potpuno potopljenog autobusa nedaleko od grada Šiđižuanga udaljenog oko 260 kilometara od Pekinga, izvještava agencija AP.

Vlasti u provinciji Hebej objavile su na lokalnim medijima i društvenim mrežama da je spašeno 37 od ukupno 51 putnika autobusa.

Poplave u provinciji Šansi na sjeveru Kine pogodile su više od 1,75 miliona ljudi, a preko 120.000 je evakuisano zbog obilnih padavina koje su izazvale nezapamćene poplave, saopštilo je lokalno odjeljenje za vanredne situacije.

Prema podacima tog odjeljenja, uništeno je oko 17.000 kuća, a oštećen je i dio drevnog zida u istorijskom gradu Pingjaou koji je dio svjetske istorijske baštine i pod zaštitom je UNESCO, prenio je ranije Međunarodni kineski radio.

Vlada Šansija je izdvojila oko 7,8 miliona dolara za podršku, kontrolu poplava i kao pomoći stanovništvu, ali su neprekidne kiše i dalje ozbiljna prijetnja drevnim građevinama od gline u Pingjaou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije