Svijet

Kina: SZO nas je podržala u upotrebi eksperimentalne vakcine

Kina: SZO nas je podržala u upotrebi eksperimentalne vakcine
Foto: Image by Liz Masoner from Pixabay | Kina: SZO nas je podržala u upotrebi eksperimentalne vakcine

PEKING - Svjetska zdravstvena ogranizacija je podržala Kinu u njenoj namjeri da počne upotrebu eksperimentalne vakcine protiv korona virusa, iako klinična ispitivanja i dalje traju, izjavio je zvaničnik iz kineskog ministarstva zdravlja.

Kina je svoj hitan Kovi-19 program pokrenula u julu, a mjesec dana prije toga razgovarala je sa zvaničnicima iz SZO, izjavio je Zeng Zongvej iz kineskog ministarstva zdravlja.

On je na konferenciji za novinare rekao da je kineski državni savjet krajem juna odobrio plan za sprovođenje hitnog Kovid-19 programa. Nakon toga, 29. juna, kineski zvaničnici stupili su u kontakt sa predstavnicima SZO u Kini, od kojih su dobili podršku i razumijevanje u vezi sa primjenom ovog programa, izjavio je Zeng.

Predstavnici SZO u Kini nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar, prenosi Rojters.

Sumja Svaminatan iz SZO u Ženevi je ovog mjeseca izjavila da nadležne regulatorne vlasti mogu da odobre upotrebu medicinskih proizvoda u okviru njihovih nadležnosti u trenutnoj hitnoj situaciji, ali je to nazvala "privremenim rješenjem".

Dugoročno rješenje leži u kompletiranju treće faze kliničkih ispitivanja, istakla je ona.

U Kini su na stotine hiljada radnika zaposlenih u nužnim djelatnostima i pripadnici drugih manjih visokorizičnih grupa primili vakcinu, iako njena efikasnost i bezbjednost još uvijek nisu potvrđeni, kako treća faza kliničkih ispitivanja još uvijek nije završena.

Peking nije javno objavio detalje hitnog programa, a najmanje tri eksperimentalne vakcine obuhvaćene su njime.

Riječ je o dvije vakcine koje je razvila kompanija "Čajna nešnl bajotek grup" i jednoj iz kompanije "Sinovak bajotek".

Četvrta vakcina, koju je razvio "Kansino bajolodžiks", u junu je dobila odobrenje za upotrebu među pripadnicima vojske u Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije