Svijet

Kip kardinala optuženog za zlostavljanje uklonjen ispred katedrale

Kip kardinala optuženog za zlostavljanje uklonjen ispred katedrale
Foto: Tanjug | Kip kardinala optuženog za zlostavljanje uklonjena ispred katedrale

BERLIN - Statua preminulog njemačkog kardinala Franca Hengsbaha uklonjena je danas sa postolja ispred katedrale u Esenu u zapadnoj Njemačkoj, nekoliko dana pošto su u javnost dospjele optužbe o seksualnim zlostavljanjima od prije više decenija.

"Optužbe protiv kardinala Hengsbaha, koji je umro 1991. godine, doprinijele su da skandal o zlostavljanjima koja su činili sveštenici u Njemačkoj dopre do žiže javnosti", navodi AP, prenosi Tanjug.

Prošle nedjelje, Esenska eparhija je saopštila da postoje sumnje da je Hengsbah, koji je bio kardinal Esena 33 godine, možda zlostavljao 16-godišnju djevojčicu 1950-ih kada je bio pomoćni kardinal u obližnjem Paderbornu.

Navedeno je i da ga je jedna žena optužila da ju je zlostavljao 1967, kada je već bio kardinal Esena.

U pismu vjernicima objavljenom u petak, sadašnji biskup Franc-Jozef Overbek se izvinio zbog svojih grešaka u postupanju sa optužbama, i rekao da je čuo za jednu optužbu 2011. godine i da nije uradio ništa nakon što je Vatikan utvrdio da nije vjerodostojna.

"Sada moram da priznam da su optužbe pogrešno procjenjene 2011. godine i da je učinjena nepravda onima koji su pogođeni", rekao je on.

U izvještaju koji je naručila crkva 2018. godine, navodi se da je sveštenstvo u Njemačkoj zlostavljalo najmanje 3.677 ljudi između 1946. i 2014. i da je više od polovine žrtava bilo mlađe od 13 godina, a skoro trećina su bili dječaci koji su pjevali u crkvi i pomagali sveštenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije