Svijet

Kit prevrnuo brodicu u bizarnoj nesreći, poginuo muškara

Kit prevrnuo brodicu u bizarnoj nesreći, poginuo muškara
Foto: Nezavisne novine/Arhiva/Ilustracija | Kit prevrnuo brodicu u bizarnoj nesreći, poginuo muškara

SIDNEJ - Jedan je muškarac preminuo u subotu, a drugi je u bolnici u subotu nakon što je kit udario i preokrenuo njihovu brodicu tkom ribolovne ekspedicije u Australiji, saopštiile su vlasti.

Policija je saopštila da je jedan muškarac izvučen bez svijesti iz zaliva Botany, u blizini obale Sidneja, te je kasnije umro, dok je drugi prebačen u bolnicu u stabilnom stanju. Australski mediji pišu da su dvojica muškaraca bili 45 minuta u vodi prije nego što su izvučeni.

"Kit je bio umiješan, ko god je mislio da će se to dogoditi, to je užasno tragično", rekla je ministrica policije Novog Južnog Velssa Jasmin Jetli, prenosi Jutarnji.hr.

Državni ministar hitnih službi Džihad Dib rekao je da je to bila "apsolutna čudna nesreća".

Čamac je "vjerovatno udario kit, uletio i unutar plovila, uzrokujući da se čamac nagne, izbacujući obojicu muškaraca", rekla je policija u psaopštenju.

Nije identifikovala vrstu kita.

Naučnica koja proučava podmorje Vanesa Pirotta izjavila je za australijske medije da su ovakvi događaji rijetki.

"Ovo je vrlo neuobičajeno... vrijeme je migracije kitova kada posmatramo hiljade grbavih kitova kako tokom ljeta prolaze pokraj Sidneja natrag prema Antarktiku. Mogu iskočiti kada se najmanje nadate", rekla je ona.

Prostrana australijska obala ugošćuje 10 velikih i 20 manjih vrsta kitova. Dok su ljudske smrti uzrokovane kitovima u regiji rijetke, Australija i susjedni Novi Zeland lokacije su masovnog nasukavanja kitova na plažama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije