Svijet

Klaonica na otvorenom, ubijeno 1.428 bjelogrlih delfina

Klaonica na otvorenom, ubijeno 1.428 bjelogrlih delfina
Foto: Print Screen | Klaonica na otvorenom, ubijeno 1.428 bjelogrlih delfina

Svakog ljeta ribari ubijaju stotine bjelogrlih delfina na Farskim ostrvima, u lovu koji je poznat kao "grind" koji lokalni stanovnici brane kao ukorijenjenu tradiciju.

Ta tradicija uvijek pobuđuje kritike iz inostranstva, ali nikada dosad kritike nisu bile tako oštre kao prošle nedjelje kada je u jednom danu pobijeno 1.428 delfina, toliko da su i na samom ostrvu počeli da preispituju praksu koju aktivisti za prava životinja nazivaju okrutnom.

Snimak stotina i stotina delfina nanizanih u pijesku, neki od njih raskomadani propelerima, more crveno od krvi, šokirale su i najjače pristalice tradicije i probudile zabrinutost za ribarsku industriju.

Prvi put lokalna vlada autonomnog danskog arhipelaga najavila je da će razmotriti propise o ubijanju delfina, ali zasad ne razmatra zabranu.

"Nikad nisam vidio nešto slično. Ovo je najveći ulov na Farskim ostrvima", rekao je Džens Mortan Rasmusen, jedan od ribara, gledajući scenu ubijanja.

Klaonica na otvorenom

Ribari su navikli na kritike, ali ovaj put bilo je malo drugačije.

"Izvoznici ribe primaju mnoštvo bijesnih telefonskih poziva svojih klijenata, a predstavnici industrije za preradu lososa sad su ustali protiv lova na delfine. Ovo je prvi put", objašnjava Rasmusen.

Meso bjelogrlih delfina konzumiraju zapravo jedino lokalni ribari, ali zabrinuti su da bi vijesti o ubijanju mogle da unište njihov ugled, a ekonomija ostrva uveliko zavisi o izvozu ribe, isključivo lososa.

Tradicionalno, Farska ostrva na kojima živi oko 50.000 stanovnika, love bjelogrle delfine u lovu zvanom "grindadrap" ili jednostavno "grind."

Izvodi se tako da ribarske brodići opkole bjelogrle delfine stvarajući polukrug i navode ih u zaliv gdje se sisari nasukuju, a ribari na obali ih zakolju.

Svake godine tako ulove nekih 600 bjelogrlih delfina.

Braneći tradiciju, ostrvljani ističu da to područje obiluje kitovima, delfinima i uopštenim morskim sisarima i da ih je ovdje više od 100.000, odnosno dva po glavi stanovnika Farskih ostrva.

"To je samo klaonica na otvorenom i ne razlikuje se od zatvorenih klaonica u kojima mesari ubijaju milione životinja širom svijeta", objašnjava Vinsent Kelner, direktor dokumentarnog filma o "grindu".

Meso tih morskih sisara za lokalno stanovništvo ima istorijsku vrijednost: da ga nije bilo, ostrvljani ne bi opstali.

Brutalno, uvredljivo i protivzakonito

Pa ipak, 12. septembra, obim ulova šokirao je mnoge, naročito zato što su ribari pobili izuzetno veliku grupu delfina.

"Broj sisara koji se nasukao usporio je klanje koje je trajalo mnogo duže nego što je uobičajeno", rekao je Rasmusen.

Rasmusen objašnjava da kada se delfini nasuču na obalu, vrlo je teško vratiti ih u more, oni se uvijek vraćaju na obalu.

Kelner ističe da je to ribarimo teško palo.

"Pogodilo ih je jer se propituje njihova profesionalnost", kaže Kelner.

Iako brani praksu kao održivu premijer ostrva Bárður á Steig Nielsen, rekao je da će vlada ponovno razmatrati "lov na morske sisare i njegovu ulogu u budućnosti za farsko društvo".

Kritičari ističu da ostrvo više ne može da opravda lov argumentom opstanka zajednice.

"Uvredljivo je da se takav lov održava u 2021. godini u vrlo bogatoj zajednici kojoj uopšte nisu potrebne tako velike količine mesa, uostalom kontaminiranog", kaže Rob Red, voditelj nevladine organizacije za očuvanje mora "Sea Shepherd" (Morski pastir).

Poznato je da su u delfinovom mesu prisutne visoke količine žive.

Nevladine organizacije ističu da je ubijanjem tih morskih sisara prekršeno nekoliko zakona.

"Nadzornik okruga nije uopšte bio obaviješten o 'grindu' i prema tome nije ga ni odobrio", navodi organizacija.

Nadalje, mnogi učesnici "grinda" uopšte nisu imali dozvole, a "dozvole su potrebne jer da bi je stekao ribar mora nauči zanat kako brzo ubiti bjelogrlog delfina".

A "fotografije pokazuju da su mnogi delfini bili pregaženi brodskim motorima, raskomadani propelerima, što znači da su bili osuđeni na sporu i bolnu smrt".

Novinar lokalne televizije Hallur av Rana navodi da velika većina ostrvljana brani "grind" kao tradiciju, ali njih 53 odsto se protivi ubijanju delfina.

(B92)

 
Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije