Svijet

Klinike se zatvaraju poslije odluke Vrhovnog suda SAD da ukine pravo na abortus

Klinike se zatvaraju poslije odluke Vrhovnog suda SAD da ukine pravo na abortus
Foto: N.N. | Klinike se zatvaraju poslije odluke Vrhovnog suda SAD da ukine pravo na abortus
N.N.

Milioni žena gube zakonsko pravo na abortus nakon što je Vrhovni sud poništio presudu u slučaju Ro protiv Vejda od prije 50 godina.

I dok se drugi dan nastavljaju protesti širom Amerike, zbog odluke Vrhovnog suda da poništi presudu kojom je u čitavoj državi legalizovan abortus, počelo je i zatvaranje klinika koje su dosad zakonito izvodile prekide trudnoće.

Očekuje se da će oko polovine država uvesti nova ograničenja ili zabrane pošto je sud poništio sopstvenu 50-godišnju odluku Rou protiv Vejda.

Trinaest država već ima zakone koji će lančano zabraniti abortus u roku od 30 dana od ove presude.

Predsednik Džo Bajden opisao je presudu kao "tragičnu grešku".

U Feniksu, u Arizoni, policija je ispalila suzavac kada su demonstranti lupali u vrata i prozore sjedišta državnih zvaničnika.

U Los Anđelesu su tokom protesta nakratko blokirali saobraćaj na autoputu.

Očekuje se da će se protesti nastaviti u gradovima širom zemlje u subotu.

Na klinici za abortus u Litl Roku u Arkanzasu - državi koja ima donijet zakon kojim dozvoljava trenutnu zabranu abortusa - vrata za prijem pacijenata su se zatvorila čim je mišljenje suda objavljeno na internetu.

Osoblje klinike javljalo je ženama da su njihovi termini otkazani.

"Bez obzira na to koliko se teško pripremamo za loše vijesti, kada konačno stignu, jako pogađaju. To što moramo da pozovemo ove pacijente i da im kažemo da je Rou protiv Vejda poništen je srceparajuće", rekla je medicinska sestra Ešli Hant za BBC.

Pratnje na klinici, koje su iz dana u dan stajale na vrućini u Arkanzasu da bi bile uz pacijente i probijale se kroz gomilu demonstranata, grupno su se zagrlile.

"Mislila sam da će ovoj zemlji i dalje biti stalo do ljudi, da će i dalje biti stalo do žena", rekla je Karen, glavna saradnica.

Za to vrijeme, napolju su protivnici abortusa već su slavili.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije