Svijet

Ko je novi predsjednik Irana Ebrahim Raisi

Ko je novi predsjednik Irana Ebrahim Raisi
Foto: Tanjug | Ko je novi predsjednik Irana Ebrahim Raisi
N.N.

TEHERAN - Ebrahim Raisi ultrakonzervativni sudija izabran je na predsjedničkim izborima za osmog predsjednika Islamske Republike Iran.

Portvrdu da je Raisi pobijedio na izborima osvojivši 61,95 posto glasova potvrdilo je iransko Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i da je odziv glasača bio 48, 8 odsto što je najniži odziv glasača od 1979. godine kada je imam Homeini preuzeo vlast.

Interesantno je da je na glasanju bilo 3.726.870 nevažećih glasova.

Na trećem mjestu završio je bivši komandant Revolucionarne garde Mohsen Rezaei sa 3.412.712 glasova, a pratili su ga umjereni kandidat Abdolnasver Hemati sa 2.427.201 glasova i konzervativac Amir Hossein Ghazizadeh Hashemi sa 999.718 glasova.

Ko je Ebrahim Raisi

Šezdesetgodišnji Ebrahim Rasi je šerijatski sudija u svijetom šiitskom gradu Komu i tu funkciju će obavljati kako je navedeno sve dok ne položi zakletvu za predsjednika Irana. Ono što je do sad poznato jeste da Raisi uživa ogormnu podršku konzervativaca, kojima sadašnji predsjednik Irana Hasan Rohani nije nikako odgovarao i željeli su da mu čim prije vide leđa.

Mnogi tvrde da je mesto predsjednika zapravo samo posljednja stepenica ka vrhu vlasti, jer kao predsjednika vrhovnog veća sudija mnogi ga vide kao nasljednika vjerskog lidera Hamneija koji sad ima 82 godine i koga će naslijediti kao ostareli lider i Hominijev saborac umre.

Raisi je rođen u Mašhadu na sjeveroistoku Irana, velikom gradu i vjerskom centru za šiitske muslimane, jer se u njemu nalazi svetilište osmog imama Reze. Raisi je odrastao u svešteničkoj porodici. Raisi je stekao vjersko obrazovanje i počeo da pohađa bogosloviju u Komu kada je imao 15 godina. Tamo je studirao kod nekoliko istaknutih naučnika, uključujući Hamneija. Kada je ušao u uticajno sjiemenište u Komu samo nekoliko godina pjre revolucije 1979. godine koja je dovela do Islamske Republike, mnogi Iranci bili su nezadovoljni upravljanjem Mohammad Reza Šaha Pahlavija, koji je na kraju svrgnut.

Raisi je navodno bio učesnik nekih događaja koji su primorali šah-a u egzil. Poslije revolucije, Raisi se pridružio tužilaštvu u Masedu Soleimanu na jugozapadu Irana. Tokom narednih šest godina. Presudan period se dogodio 1985. u njegovoj karijeri kad se preselio u iransku prijestonicu Teheran.

Organizacije za ljudska prava kažu da je Raisi nekoliko meseci posle iscrpljujućeg osmogodišnjegrata bio dio čuvene "komisije za smrt" koja je nadgledala nestanak i tajne egzekucije hiljade političkih zatvorenika.

Raisi će postati prvi iranski predsjednik koji je bio na meti sankcija Sjedinjenih Država, uvedenih 2019. godine, zbog njegove navodne uloge u masovnim pogubljenjima i zbog suzbijanja javnih protesta.

Amnesti Internešnel pozvao je Raisia da se suoči sa optužbama za zločine protiv čovječnosti.

Raisi je nastavio uspon unutar iranskog pravosudnog sistema nakon Hamneijevog pristupanja vrhovnom rukovodstvu 1989. Kasnije je imao ulogu tužioca Teherana, zatim je bio na čelu Generalne inspekcijske organizacije, a zatim je bio zamjenik glavnog sudije skoro deceniju do 2014. godine. Za vrijeme njegove vladavine održani su prtoest koje je organizovao Zeleni pokret 2009. godine, koji su ugušeni.

Raisi, koji ima dve ćerke, takođe je zet Ahmada Alamolhode, tvrdog konzervativnog sveštenika, koji je postao poznat po svojim vatrenim ultrakonzervativnim govorima i izuzetno kontroverznim opaskama i idejama.

(Kurir.rs/Al Džazira)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije