Svijet

Koks: Ogromna opasnost od upotrebe nuklearnog oružja u Evropi

Koks: Ogromna opasnost od upotrebe nuklearnog oružja u Evropi
Foto: Anadolija | Koks: Ogromna opasnost od upotrebe nuklearnog oružja u Evropi

Direktorka Uprave za nuklearnu politiku u NATO-u Džesika Koks izjavila je danas da je ogromna opasnost od toga da će nuklearno oružje biti upotrebljeno u Evropi.

"Rusija prijeti nuklearnim oružjem. Vidimo kako Vladimir Putin i ruski zvaničnici komentarišu ovo pitanje. Ulazimo u vrijeme kada se u Evropi povećava opasnost od upotrebe nuklearnog oružja. Sve ove ruske akcije i prijetnje moramo shvatiti veoma ozbiljno", rekla je Koks za finski list "Ilta Sanomat".

Međutim, prema njenim riječima, nije bilo značajnih promjena u ruskoj nuklearnoj politici od početka sukoba u Ukrajini.

"Važno je znati da je rusko nuklearno oružje sve vreme u stanju pripravnosti. Iako se ne vide značajnije promene, ne smijemo da se uljuljkamo", navela je Koks, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da bi ruski predsjednik Vladimir Putin upotrebio nuklearno oružje, ukoliko stvari budu pošle loše po Moskvu, kako bi promijenio ishod rata.

"Zaista je opasan scenario misliti da će nuklearno oružje biti upotrebljeno prvi put poslije više od 70 godina. Stalno smo zabrinuti zbog ovog scenarija. Međutim, trenutno ne vidimo razvoj stvari u tom pravcu", rekla je Koks.

Ona je naglasila da NATO trenutno ne planira nikakve promene u vezi sa bazama nuklearnog oružja u Evropi.

"Znam da se o tome mnogo priča u medijima, ali mislim da je nuklearno oružje koje su SAD postavile u Evropi na dobrom mjestu i nema razloga za promjenu njegove lokacije", navela je Koks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije