Svijet

Kolumbijci biraju novog predsjednika, u trci bivši gerilac i biznismen

Kolumbijci biraju novog predsjednika, u trci bivši gerilac i biznismen
Foto: Tanjug/AP | Kolumbijci biraju novog predsjednika države, ko su glavni kandidati?

Stanovnici Kolumbije danas izlaze na birališta da bi izabrali novog predsjednika države.

U trci za najvišu funkciju su ljevičar, bivši gerilac koji se zalaže za duboke društvene promjene, i ekscentrični građevinski magnat koji je obećao da će se boriti protiv korupcije.

Kandidati Gustavo Petro, nekada član pobunjeničke organizacije M-19, i Rodolfo Hernandez, bogati poslovni čovjek, izjednačeni su u anketama javnog mnjenja, prenosi Rojters.

Petro (62), bivši gradonačelnik glavnog grada Bogote koji je trenutno senator, obećao je da će se boriti protiv nejednakosti besplatnim univerzitetskim obrazovanjem, penzijskim reformama i visokim porezima na neproduktivno zemljište.

Njegovi predlozi, posebno onaj o zabrani novih naftnih projekata, zaprepastili su neke investitore, iako je obećao da će poštovati postojeće, već potpisane ugovore.

On je tokom kampanje objelodanio da su ga pripadnici vojske mučili kada je bio u pritvoru zbog povezanosti sa gerilcima i tvrdi da bi njegova izborna pobjeda navela visoke zvaničnike u vojsci da spremno prihvate promjene.

Drugi kandidat za novog predsjednika Kolumbije Rodolfo Hernandez, bivši gradonačelnik Bukaramange, kandidat je koji je priredio iznenađenje ulaskom u drugi krug.

On je obećao da će smanjiti Vladu, finansirati socijalne programe zaustavljanjem korupcije, kao i da će obezbijediti besplatne narkotike zavisnicima u nastojanju da se izbori s ilegalnim trgovcima drogom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije