Svijet

Komi: Tramp tražio od mene da obustavim istragu protiv Flina

Komi: Tramp tražio od mene da obustavim istragu protiv Flina
Komi: Tramp tražio od mene da obustavim istragu protiv Flina

VAŠINGTON - Bivši direktor FBI Džejms Komi izjavio je da je američki predsjednik Donald Tramp zatražio od njega da obustavi istragu o bivšem savjetniku za nacionalnu bezbjednost Majklu Flinu.

Prema saopštenju postavljenom na vebsajtu Senata, Komi je naveo da mu je Tramp rekao da mu je potrebna lojalnost i da očekuje lojalnost, prenio je Rojters.

Komi će danas svjedočiti lično pred Odborom Senata o obavještajnim poslovima, pred kojim će se prisjetiti večere na kojoj je bio sa Trampom 27. januara, nedjelju dana nakon što je on preuzeo dužnost šefa države, stoji u saopštenju.

Komi je izjavio da ga je tokom te večere Tramp pitao da li želi da ostane direktor FBI i da se zabrinuo da američki predsjednik pokušava da stvori "neku vrstu patronatskog odnosa".

Komi je u saopštenju dodao da ga je to veoma zabrinulo, s obzirom da FBI ima tradicionalno nezavisan status u izvršnoj vlasti.

Bivši savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin predaće Odboru za obavještajne poslove Senata dokumenta u vezi sa istragom o navodnoj umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine.

Agencija AP je krajem maja navela da je Flinov pristanak na saradnju prvi znak da su on i odbor Senata našli zajednički jezik.

Prethodne nedjelje, lideri republikanaca i demokrata u Odboru za obavještajne poslove Senata SAD saopštili su da su razočarani što je Flin odbio njihov zahtjev za intervju, kao i da se povinuje sudskom nalogu kojim je od njega traženo da podnese dokumenta u vezi sa istragom.

Tada je istaknuti demokrata u Odboru za nadzor i vladine reforme Predstavničkog doma američkog Kongresa Elijah Kumings rekao da dokumenta koje je on pogledao ukazuju da je Flin lagao savezne istražitelje za bezbjednosnu provjeru o izvoru isplata koje je, kako tvrdi, dobijao od televizijske mreže koju finansira ruska država.

Flin je u sredinom maja obavijestio Odbor za obavještajna pitanja da se neće povinovati sudskom nalogu kojim je od njega traženo da podnese dokumenta i da će se pozvati na peti amandman američkog ustava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije