Svijet

Konte predao ostavku predsjedniku Italije

Konte predao ostavku predsjedniku Italije
Foto: Tanjug/AP | Konte predao ostavku predsjedniku Italije

RIM - Italijanski premijer Ðuzepe Konte predao je danas ostavku šefu države, otvorivši time put za formalne konsultacije o prevazilaženju političke krize, saopšteno je iz kancelarije predsjednika.

Italijanski predsjednik Serđo Matarela počeće sutra popodne konsultacije sa političkim liderima, navodi se u saopštenju i dodaje da je od Kontea zatraženo da ostane da na toj funkciji u tehničkom svojstvu, dok se pregovori nastavljaju, prenosi Rojters.

Konte je prošle sedmice izgubio apsolutnu većinu u gornjem domu paralementa, Senatu, pošto su poslanici iz koalicione stranke Italija Viva, na čelu s bivšim premijerom Mateom Rencijem, redom podnijeli ostavke nezadovoljni vladinim rješavanjem korona krize i ekonomske recesije.

Konteovi napori da u redove koalicije privuče centrističke i nezavisne senatore, kako bi se popunila praznina koju je ostavio Renci, nisu imali uspjeha, pa premijeru nije preostalo ništa drugo nego da podnese ostavku i zvanično otvori krizu vlade koja će mu dati više vremena da dođe do dogovora.

Ukoliko Matarela bude smatrao da bi Konte mogao da dobije potrebnu podršku za sastavljanje nove vlade, on će mu dati nekoliko dana da pokuša da finalizuje dogovor i sastavi novi kabinet.

Međutim, ako ne uspije, Matarela će morati da izađe sa alternativnim kandidatom koga smatra sposobnim da napravi koaliciju koja će funkcionisati. U slučaju da sve opcije padnu u vodu, moraće da raspiše vanredne izbore, dvije godine prije roka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije