Svijet

Kontroverzni zakon o kontroli interneta stupio na snagu u Rusiji

Kontroverzni zakon o kontroli interneta stupio na snagu u Rusiji
Foto: Pixabay | Kontroverzni zakon o kontroli interneta stupio na snagu u Rusiji

MOSKVA - Zakon koji uvodi veću kontrolu na internetu stupio je na snagu u Rusiji, uprkos zabrinutosti da bi ga Vlada mogla koristiti da utiša svoje kritičare.

U teoriji, zakon o "suverenom internetu" daje zvaničnicima široka ovlaštenja za ograničavanje saobraćaja na ruskom internetu, piše BBC.

Kremlj tvrdi da će zakon poboljšati sajber bezbjednost, a da korisnici neće primijetiti nikakve promjene.

Kritičari se, pak, plaše da će Kremlj pokušati da stvori internet "fajervol" (zaštitni zid koji kontroliše protok podataka) sličan onome u Kini.

Stručnjaci kažu da je nejasno kako se zakonska ovlaštenja mogu koristiti ili koliko se efikasno mogu primijeniti, s obzirom na tehnološke izazove i velike troškove.

Kremlju zakon pruža mogućnost da u hitnim slučajevima isključi veze unutar Rusije ili sa svjetskim vebom. Na Vladi je da odluči šta predstavlja prijetnju i koje akcije treba preduzeti.

Zakonom se od dobavljača internetskih usluga traži da instaliraju mrežnu opremu koja može da identifikuje izvor prometa i filtrira sadržaj. U praksi će to omogućiti nadzorniku telekomunikacija "Roskomnadzor" da bude efikasniji u blokiranju sajtova.

Rusija pokušava da usmjeri veb-promet i podatke u zemlji kroz tačke pod kontrolom države, smanjujući oslanjanje na strane servere nad kojima ima manju kontrolu. Pristalice ovog poteza kažu da je to zaštita sistema od napada iz inostranstva.

Američka obavještajna služba saopštila je da je Rusija koristila internet da bi se miješala u američke predsjedničke izbore 2016. godine, što Moskva negira.

U martu su hiljade ljudi protestovale u Moskvi protiv ovog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije