Svijet

Korak unazad: Australija odbacila prijedlog da se ustavom priznaju Aboridžini

Korak unazad: Australija odbacila prijedlog da se ustavom priznaju Aboridžini
Foto: Tanjug | Korak unazad: Australija odbacila prijedlog da se ustavom priznaju Aboridžini

KANBERA – Stanovnici Australije su danas na referendumu odbacili prijedlog da se ustavom prizna aboridžinski narod, što je novi korak unazad u pomirenju države sa svojim autohtonim stanovništvom.

Nakon 45 odsto prebrojanih glasova širom zemlje, "ne" je zaokružilo 57,35 odsto izašlih u odnosu na 42,65 odsto onih koji su sa "da" podržali ustavne amandmane, prenosi Rojters.

Australijska televizija ABC i drugi mediji iznijeli su projekcije da će najmanje četiri savezne države – Novi Južni Vels, Tasmanija, Kvinslend i Južna Australija, glasati protiv izmjena 122 godine starog ustava.

Potrebno je da se više od 50 odsto birača izjasni za tu promjenu da bi referendum uspio, i to u najmanje četiri od šest australijskih saveznih država, navodi Rojters.

Cilj referenduma je da Aboridžini i ljudi sa ostrva u Toresovom prolazu dobiju mogućnost da u okviru parlamenta daju prijedloge vladi o pitanjima koja se tiču njihovih zajednica, odnosno za osnivanje savjetodavnog tijela, domorodačkog odbora "Glas parlamentu".

Domoroci u Australiji čine 3,2 odsto od ukupno 26 miliona stanovnika.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije