Svijet

Korona se rasplamsala u Sjevernoj Koreji, više od milion zaraženih

Korona se rasplamsala u Sjevernoj Koreji, više od milion zaraženih
Foto: Pixabay | Korona se rasplamsala u Sjevernoj Koreji, više od milion zaraženih
N.N.

PJONGJANG - Sjevernokorejski čelnik Kim Džong Un naredio je vojsci da stabilizuje distribuciju lijekova za kovid-19 u glavnom gradu Pjongjangu u borbi protiv prvog potvrđenog izbijanja bolesti u zemlji, objavili su državni mediji.

Prošle sedmice donio je prvo priznanje Sjeverne Koreje o "eksplozivnoj" epidemiji, nakon što je više od dvije godine tvrdila da kod njih nema zaraza. Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo izazvati brojne probleme u zemlji s ograničenim medicinskim zalihama i bez programa vakcinacije.

Lijekovi koje je nabavila država nisu stizali do ljudi na pravovremen i tačan način, rekao je Kim na hitnom sastanku Politbiroa u nedjelju, prije nego što je posjetio apoteke u glavnom gradu, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Kim je naredio hitno raspoređivanje “moćnih vojnih snaga” kako bi se “stabilizovalo snabdijevanje lijekovima u gradu Pjongjang”.

Iako su vlasti naredile raspodjelu nacionalnih rezervi lijekova, apoteke nisu bile dobro opremljene za nesmetano obavljanje svojih funkcija.

Kim je kritikovao i "neodgovoran" odnos prema radu, organizaciju i izvođenje od strane Vlade i javnog zdravstva, dodaje se.

Susjedna Južna Koreja neće štediti napore kako bi pomogla Sjeveru u borbi protiv epidemije, rekao je predsjednik Jun Suk-Jeol u parlamentu u ponedjeljak, rekavši da je spremna pružiti cjepiva protiv kovid-19 i drugu medicinsku podršku ako se Pjongjang složi.

Broj zaraženih kovid-19 u Sjevernoj Koreji iznosio je 1.213.550, sa 50 smrtnih slučajeva do nedjelje.

(Poslovni.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije