Svijet

Kraj američke dominacije: Koja sila će biti najmoćnija u 21. vijeku?

Kraj američke dominacije: Koja sila će biti najmoćnija u 21. vijeku?
Foto: N.N. | Kraj američke dominacije: Koja sila će biti najmoćnija u 21. vijeku?
N.N.

BEOGRAD - Era unipolarnosti je prošla i više niko ne može da kaže, kao što je to svojevremeno učinio američki predsjednik Hari Truman, da je vrijeme da Amerika preuzme vođstvo nad cijelim svijetom. Ne zna se hoće li Amerika i Rusija biti polovi moći u 21. vijeku, ali ono što je sigurno je da je 21. vijek — vijek Kine.

Svijet se ne nalazi na pragu multipolarnog svijeta, kaže Kegli, on je već multipolaran.

Kineska moć se uspinje, SAD se nalaze u stanju relativnog opadanja, dok je Rusija sila koja zaslužuje poštovanje, kaže Kegli, uvaženi profesor međunarodnih odnosa, čiji udžbenik „Svjetska politika — trend i transformacija“ koriste student širom svijeta..

Prema njegovim riječima, era unipolarnosti je prošla i više niko ne može da kaže, kao što je to svojevremeno učinio američki predsjednik Hari Truman, da je vrijeme da Amerika preuzme vođstvo nad cijelim svijetom. Multipolarnost nije ništa novo, svijet je prošao kroz šest takvih perioda, a sada se nalazimo u sedmom, kaže Kegli.

Svijet se suočava sa sličnim problemima sa kojima se suočavala Evropa prije petsto godina, kaže on, što sa sobom nosi mnoge opasnosti. Na primjer, jedna od njih je da se male države grupišu u savezništva oko neke od velikih sila i tako formiraju alijanse.

Te velike sile pred rizike brinu za slabije saveznike. Svaki od šest prethodnih perioda raspao se u velikim ratovima i zbog toga je važno da velike sile u novoj multipolarnoj eri sarađuju.

Međutim, kako to uraditi sa predsjednikom kakav je Donald Tramp, kaže Kegli, koji je pun iznenađenja, stvara nove neprijatelje i, kako kaže, pravi diverzije u različitim pravcima. Stoga su oni koji su željeli da Tramp dođe na vlast morali da budu oprezni u svojim željama.

„Kina i Rusija imaće pune ruke posla, a jedna od ironija je da Amerika odbija da bude lider na svjetskoj pozornici, što jednim dijelom podržavam. Ono što odobravam Trampu je to što je tokom kampanje govorio da je protiv intervencija. Međutim, sada se okrenuo u drugom pravcu, pokušava da bude tvrd pregovarač i da pumpa mišiće vojsci. To je opasno, to je pogrešna pozicija u pogrešno vrijeme“, kaže Kegli.

Trampovu spoljnu politiku teško je okarakterisati, kaže Kegli, i pitanje je ima li je uopšte jer nema njenih okosnica.

Kako bi izbjegle bolna iskustva iz prošlosti, velike sile moraju da sarađuju, a za saradnju imaju i značajan stimulans, kaže Kegli. Postoji ekonomska i vojna međuzavisnost koju moraju da sačuvaju, zaključuje Kegli.

Prema Bondarjevljevim riječima, stari međunarodni poredak slomio se na Kosovu i Metohiji.

„Proglašenje nezavisnosti Kosova od strane UN i Međunarodnog suda u Hagu bio je koban i loš presedan za međunarodne odnose i baš u tom smislu Kosovo je pokrenulo sve te separatističke procese u Evropi, a i na Bliskom istoku. To je bila jedna velika kobna greška, da se proglašenje nezavisnosti Kosova dogodilo onako brzo i nije bilo baš najbolje proračunato“, kaže Bondarjev.

Svijet u 21. vijeku će biti multipolaran, kaže Bondarjev, ali još uvijek ne možemo da sudimo koji će polovi biti najvažniji. Ne zna se hoće li Amerika biti jedan od polova, kao što ne znamo hoće li to biti i Rusija. Ono što je sigurno, prema Bondarjevljevim riječima, je da će 21. vijek biti vijek Kine.

(NN/sputniknews.com)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije