Svijet

Kremlj upozorava: Planovi SAD učiniće svet opasnijim

Kremlj upozorava: Planovi SAD učiniće svet opasnijim
Foto: Ilustracija | Kremlj upozorava: Planovi SAD učiniće svet opasnijim

MOSKVA - Kremlj kategorički odbacuje optužbe Sjedinjenih Američkih Država o narušavanju Sporazuma o likvidaciji raketa srednje i kratkog dometa, namjera predsjednika SAD Donalda Trampa da se povuče iz Sporazuma izaziva duboku zabrinutost i takvi koraci će učiniti svijet opasnijim, izjavio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Mi se ne slažemo da Rusija krši Sporazum o likvidaciji raketa. Rusija je bila i ostala posvećena odredbama ovog sporazuma. I smatramo da namjera da se istupi iz ovog dokumenta izaziva zabrinutost, jer će takvi koraci, ako se primjene, učiniti svijet opasnijim”, naglasio je Peskov.

Procjenjivanje uticaja izjave predsjednika SAD Donalda Trampa o mogućem istupanju Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa na sporazum o smanjenju strateškog naoružanja biće moguće tek nakon konkretnih koraka Vašingtona, dodao je Peskov.

“Zasad je izražena namjera, ali ta namjera još nije potvrđena konkretnim postupcima”, odgovorio je Peskov na zahtjev da procijeni uticaj Trampove izjave o Sporazumu o likvidaciji raketa na mogućnost produžetka Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja.

Ranije je američki predsjednik Donald Tramp izjavio da Sjedinjene Američke Države ne namjeravaju da se pridržavaju Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa kada ga Moskva narušava i da će istupiti iz sporazuma. Američki predsjednik je takođe rekao da će Vašington razvijati naoružanje. Prema riječima zamjenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Rjabkova, Rusija očekuje da dobije jasno objašnjenje o daljim koracima SAD u vezi sa ovim S

(Sputjnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije