Svijet

Kuba bira novog predsednika, ko će naslediti Kastra?

Kuba bira novog predsednika, ko će naslediti Kastra?
Foto: Tanjug/AP | Kuba bira novog predsednika, ko će naslediti Kastra?

Havana -- Kubanska Narodna skupština danas je započela dvodnevno zasjedanje, tokom kojeg bi trebalo da bude izabran nasljednik aktuelnog kubanskog lidera Raula Kastra.

,Prema pisanju medija, favorit je aktuelni prvi potpredsjednik Kube Migel Dijas-Kanel.

Skupština će danas izabrati predsjednika, ali će sutra objaviti ime Kastrovog nasljednika, objašnjava AP i konstatuje da je riječ o neuobičajnom dvodnevnom procesu tokom kojeg će prvi put poslije 60 godina na najvišu funkciju u zemlji biti postavljen neko ko nije član porodice Kastro.

Za novog predsjednika Kube najvjerovatnije će biti izabran Dijas-Kanel (57).

Dijas Kanel pripada mlađoj generaciji lidera, zalagao se za modernizaciju ostrva, ali se od njega, kao dugogodišnjeg funkcionera Komunističke partije, ne očekuje da će insistirati na velikim političkim promjenama, piše Rojters.

Ukoliko bude izabran, Dijas-Kanel biće prvi predsjednik Kube koji je rođen nakon Kubanske revolucije.

Po obrazovanju je inženjer elektronike, a u javnosti se često više pojavljivao u skladu sa potrebom nego Raul i Fidel Kastro, koji su vladali ostrvom u proteklih šest decenija.

Kao mladi šef pokrajinske partije, Dijas-Kanel usprotivio se politici partije time što je podržao kulturni centar, koji je prijateljski nastrojen prema LGBT zajednici, a navodno sluša rok muziku i nosi dugu kosu.

Na nacionalnom nivou, Dijas-Kanel pozivao je državne medije da s više kritike pokrivaju događaje i tražio veći pristup internetu kako bi se otvorilo jedno od najslabije povezanih društva putem interneta na svijetu.

Britanska agencija ističe i da na sastanke često dolazi s tabletom.

Ipak, navode analitičari, djeluje da je Dijas-Kanel kandidat oko kojeg je postignut konsenzus, kojeg je lično izabrao Kastro, čije je povjerenje dobio radeći na njegov način više od tri decenije i držeći se partijske linije o ključnim političkim i ekonomskim pitanjima.

"Postoje razlozi za očekivanja da će on biti fleksibilniji, moderniji, ali nema dokaza koji idu njemu u prilog da će biti reformista i da će napustiti jednopartijski sistem, ili da će prestati da favorizuje državni sektor nad nedržavnim sektorom", rekao je bivši analitičar kubanske vlade Arturo Lopes Levi, koji je odrastao u Santa Klari, rodnom gradu Dijas-Kanela, a sada predaje na Univerzitetu u Teksasu.

Dijas-Kanel je 2003. godine izabran za šefa partije u pokrajini Olgin, a 2009. je postavljen za Ministra za visoko obrazovanje.

Kastro ga je 2013. izabrao za svoju desnu ruku i pohvalio ga zbog njegove "solidne ideološke snage".

Na zasjedanju kubanske Narodne skupštine ukupno 605 narodnih poslanika glasačkim listićima izabraće predsjednika Državnog savjeta, koji je po Ustavu šef države i vlade, predsjednika Narodne skupštine, potpredsjednika i članove Državnog savjeta, preneo je TASS.

Ime novog predsjednika Državnog savjeta biće objavljeno sutra, a kako se navodi, taj datum je za Kubu simboličan, jer su tog dana 1961. godine kubanske oružane snage pod vođstvom Fidela Kastra porazile intervencionističke snage.

Raul Kastro (86) će, međutim, do 2021. godine ostati lider Komunističke partije, jedine političke organizacije u zemlji, što znači da će i dalje imati veliki uticaj na proces donošenja državnih odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije