Svijet

Kurc: EMA da ubrza proces donošenja odluka o registraciji Sputnjika V

Kurc: EMA da ubrza proces donošenja odluka o registraciji Sputnjika V
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Kurc: EMA da ubrza proces donošenja odluka o registraciji Sputnjika V
Srna

BEČ - Evropska agencija za lijekove (EMA) mora da ubrza proces donošenja odluka u vezi sa registrovanjem ruske vakcine Sputnjik V protiv kovida 19 i sa drugim pitanjima, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Govoreći o isporuci vakcine Sputnjik V koja je najavljena u aprilu, Kurc je novinarima objasnio da je Austrija odlučila da koristi rusku vakcinu tek kada je EMA registruje.

"Pošto još nema registracije EMA, nema ni isporuke. Niti je Rusija zainteresovana za situaciju u kojoj će doze vakcina samo stajati bez mogućnosti da se iskoriste, dok su u nekim drugim zemljama neophodne, niti mi imamo bilo kakvu korist od isporučenih vakcina koje ne možemo da iskoristimo", rekao je Kurc.

On je naglasio da se ne radi samo o Sputnjiku V, već o onome što se događa u posljednjih šest mjeseci, a to je da Evropskoj agenciji za lijekove treba puno vremena za donošenje brojnih odluka, javio je TASS.

"Što se brže donose odluke, vjerujem da je to bolje. Taj problem neće nestati i to se tiče vakcinacije mladih i vakcinacije u slučaju pojave mutacija u budućnosti. Tu će brze odluke pomoći", dodao je Kurc.

Kurc je juče saopštio da je Austrija zaključila razgovore o ugovoru za kupovinu vakcine Sputnjik V i da čeka registraciju EMA. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije