Svijet

Pratite nas na Google news

Kurdi se povukli prije isteka roka

Kurdi se povukli prije isteka roka
Foto: Tanjug/AP | Kurdi se povukli prije isteka roka
Srna

MOSKVA - Pripadnici snaga sirijskih Kurda okončali su povlačenje iz dijela zemlje na sirijsko-turskoj granici i prije isteka roka dogovorenog između Moskve i Ankare, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Višerangirani saradnik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana rekao je da će Ankara utvrditi kroz planirane zajedničke patrole sa Rusijom da li su se pripadnici kurdskih Jedinica narodne odbrane povukli iz sporne oblasti.

Prema dogovoru postignutom prije sedam dana u Sočiju između turskog predsjednika i ruskog lidera Vladimira Putina sirijski graničari i ruska vojna policija će provjeriti da li su se svi pripadnici YPG sa naoružanjem povukli 30 kilometara od granice do 18.00 časova po lokalnom vremenu.

"Povlačenje kurdskih oružanih snaga sa teritorije na kojem je predviđen bezbjednosni koridor okončano je prije roka. Sirijski graničari i ruska vojna policija su u toj oblasti", naglasio je Šojgu.

Pred istek vremenskog roka ruske i turske snage treba da počnu zajedničke patrole duž uskog koridora širokog deset klometara sa sirijske strane granice. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije