Svijet

Lavrov: Zelenski došao na vlast pod sloganima mira, ali je postao rusofob

Lavrov: Zelenski došao na vlast pod sloganima mira, ali je postao rusofob
Foto: Tanjug/AP arhiva | Lavrov: Zelenski došao na vlast pod sloganima mira, ali je postao rusofob

Vladimir Zelenski je došao na vlast pod sloganima mira, ali je postao rusofob, poput vlade njegovog prethodnika Petra Porošenka, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za Al Džaziru.

Takođe je napomenuo da Ukrajina mora da prođe proceduru denacifikacije, kao što je to činila Njemačka u prošlosti.

On je podsjetio da je Zelenski ljude u Donbasu nazvao "pojedinci", a premijer zemlje pod prethodnim predsjednikom Arsenijem Jacenjukom nazvao ih je "neljudima". 

"Zelenski nije učinio ništa u vezi s tekućim krvavim ratom protiv vlastitog naroda. On je, zapravo, lagao, obećavajući da će uspostaviti red kada je potpisao brojne sporazume s predstavnicima Donbasa. Kršio ih je ne trepnuvši okom", naglasio je Lavrov.

Prema ministrovim riječima, sadašnje stanje se "razvilo jer je Zapad odbio priznati jednaka prava Ruske Federacije u organizovanju arhitekture evropske sigurnosti".

"To potvrđuje i reakcija vodećih zemalja NATO-a, prvenstveno SAD, na inicijative koje je predsjednik Rusije Vladimir Putin iznio u decembru prošle godine o potrebi poštenog ispunjavanja dogovorenog", nastavio je Lavrov.

"Zelenski je rekao da će, ako Rusija ne prestane zahtijevati da Ukrajina ispuni svoje obveze, razmišljati o tome da Ukrajina ponovno dobije svoje nuklearno oružje. To je već bilo malo previše", dodao je Lavrov, prenosi Tass.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije