Svijet

Le Pen: Ubjedljivo najveća pobjeda naše političke porodice

Le Pen: Ubjedljivo najveća pobjeda naše političke porodice
Foto: Tanjug/AP arhiva | Le Pen: Ubjedljivo najveća pobjeda naše političke porodice

PARIZ - Predsjednica Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen istakla je da je ta desničarska stranka na današnjim parlamentarnim izborima u Francuskoj ostvarila "ubjedljivo najveću pobjedu u istoriji''.

''Naša poslanička grupa će biti daleko najveća u istoriji naše političke porodice. Ovo povjerenje nas obavezuje", istakla je Le Pen, prenosi Figaro.

Prema njenim riječima, Nacionalno okupljanje je postiglo svoj cilj "da Emanuel Makron postane predsjednik manjine, bez kontrole vlasti" i da se nastavi politička rekompozicija koja je neophodna za demokratsku obnovu.

Prema rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, na osnovu 74 odsto obrađenog glasačkog maetrijala, koalicija "Zajedno" predsjednika države Emanuela Makrona vodi sa 36,17 procenata osvojenih glasova ili 128 mandata u skupštini, objavljeno je na sajtu francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nova narodna ekološka i socijalna unija "Nupes" Žan-Lik Melanšona osvojila je 27,48 odsto glasova ili 51 mandat u parlamentu.

Na trećem mjestu je RN Marin Le Pen sa osvojenih 21,46 odsto glasova, odnosno 61 poslaničko mesto.

Četvrti su Republikanci sa 8,03 odsto glasova, odnosno 49 mandata, navodi francusko Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije