Svijet

Liberman: Izrael će otvoriti terminal sa Gazom ako se održi primirje

Liberman: Izrael će otvoriti terminal sa Gazom ako se održi primirje
Foto: N.N. | Liberman: Izrael će otvoriti terminal sa Gazom ako se održi primirje

JERUSALIM - Izrael će otvoriti glavni trgovinski prelaz sa Gazom i proširiće ribarsku zonu 24. jula ukoliko se održi dogovor o primirju sa Hamasom, rekao je danas izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman.

Izrael je 9. jula zatvorio terminal Kerem Šalom i smanjio obim ribarske zone sa 17 na 11 kilometara kao odgovor na to što su Palestinci preko granice puštali zapaljive zmajeve i balone punjene helijumom.

Neprijateljstva su eskalirala tokom sedmice kada su palestinski napadači ubili izraelskog vojnika. Izraelska vojska ubila je tri pripadnika Hamasa i jednog Palestinca.

Nasilje je umanjeno juče nakon što su Egipat i UN posredovali u postizanju primirja.

"Juče je bio možda najmirniji dan od 30. marta. Ukoliko se slična situacija nastavi danas i sutra onda će na prelazu Kerem Šalom biti nastavljeno sa rutinskim aktivnostima, a ribarska zona biće kao što je bila i ranije", rekao je Liberman.

Međutim, neposredno nakon Libermanove izjave izraelska bespilotna letjelica otvorila je vatru na Palestince koji su sa sjevera Pojasa Gaze puštali balone ka Izrael. Lokalni mediji navode da su dvije osobe ranjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije