Svijet

Lideri EU: Za ovakvu primjenu sile nema mjesta u 21. vijeku

Lideri EU: Za ovakvu primjenu sile nema mjesta u 21. vijeku
Foto: Ilustracija/Arhiva | Lideri EU: Za ovakvu primjenu sile nema mjesta u 21. vijeku

​BRISEL - Lideri EU najoštrije su osudili vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini kao i umiješanost Bjelorusije, navodeći da za takvu upotrebu sile "nema mjesta u 21. vijeku".

Oni najavjuju da će večeras u Briselu razgovarati o kako kažu, "očiglednoj agresiji Rusije" i u principu se dogovoriti o daljim restriktivnim mjerama za koje ocjenjuju da će donijeti "ogromne i teške posljedice po Rusiju".

"Pozivamo Rusiju i oružane formacije koje podržava Rusija da poštuju međunarodno humanitarno pravo. EU čvrsto stoji uz Ukrajinu i njen narod dok se suočavaju sa ovim ratom. EU će pružiti dalju političku, finansijsku i humanitarnu pomoć", navodi se u zajedničckom saopštenju Evropskog savjeta.

Evropski savjet zahtijeva da Rusija odmah prekine vojna dejstva, bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa cijele teritorije Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

"Rusija svojim ničim izazvanim i neopravdanim vojnim akcijama grubo krši međunarodno pravo i podriva evropsku i globalnu bezbjednost i stabilnost.

"Takođe osuđujemo umiješanost Bjelorusije u ovu agresiju na Ukrajinu i pozivamo je da se pridržava svojih međunarodnih obaveza", navodi se u zajedničkom saopštenju Evropskog savjeta.

 

Uživo dešavanja o ukrajinsko-ruskoj krizi možete pratiti OVDJE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije