Svijet

Lideri Lombardije i Veneta: Referendum "istorijska prilika"

Lideri Lombardije i Veneta: Referendum "istorijska prilika"
Foto: Beta | Lideri Lombardije i Veneta: Referendum "istorijska prilika"

MILANO/VENECIJA - Lideri italijanskih regija Lombardije i Veneta izjavili su danas da glasanje o većoj autonomiji predstavlja "istorijsku priliku" da njihovi bogati sjeverni regioni steknu veći stepen samoopredjeljenja i zadrže više prihoda od poreza.

Predsjednik Veneta Luka Zaja rekao je danas u San Vendemijanu da se "upravo piše nova stranica istorije", prenosi AP.

Istovremeno, predsjednik Lombardije Roberto Maroni rekao je, nakon što je glasao, da referendum predstavlja "istorijsku priliku" da dva lidera zatraže "veće nadležnosti i resurse".

Oba lidera, koji su iz redova Lige za sjever, nastoje da na današnjem glasanju izdejstvuju ubjedljivu pobjedu glasova u korist veće autonomije kako bi stekli politički uticaj u pregovorima s Rimom s tim u vezi.

Kad je o odzivu riječ, Maroni je snizio svoja očekivanja na trećinu od ukupnog broja glasača u Lombardiji, navodi američka agencija uz napomenu da je do podneva u toj regiji glasalo šest odsto glasača.

U Venetu je, pak, do podneva na birališta izašlo 21 odsto glasača, a potrebano je preko 50 odsto kako bi referendum bio punovažan.

Veneto i Lombardija danas organizuju savjetodavne referendume o većoj autonomiji, ali odbijaju bilo kakva poređenja sa secesionističkom Katalonijom.

Referendumi su u skladu s italijanskim Ustavom, koji predviđa da parlament može regijama dati veću autonomiju ako one to zatraže.

U slučaju pobjede, predsednici Veneta i Lombardije planiraju da zatraže veća ovlašćenja u oblasti zdravstva, obrazovanja i infrastrukture, kao i ovlašćenja koje su inače rezervisana za državu kao što su bezbjednost i imigracija, što su omiljene teme Lige za Sjever. Za to bi, međutim, trebalo promijeniti Ustav.

Maroni je uoči glasanja više puta rekao da će se referendum održati "u okviru nacionalnog jedinstva" i da ima za cilj "reformu odnosa između centralne vlade i regionalnih vlada", dok je Zaja naveo da je bilo kakvo povlačenje paralela s Katalonijom - pokušaj da se obeshrabre birači da glasaju za veću autonomiju.

U međuvremenu, predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao je da bi Evropa trebalo da se plaši širenja malih nacija, u trenutku kada se Španija bori s katalonskom krizom, a Lombardija i Veneto održavaju referendume o većoj autonomiji, ali je rekao da su referendumi u Italiji legitimni i da se po tome razlikuju od onoga u Kataloniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije