Svijet

Manje od hiljadu američkih vojnika ostaje u Siriji

Manje od hiljadu američkih vojnika ostaje u Siriji
Foto: Ilustracija | Manje od hiljadu američkih vojnika ostaje u Siriji

VAŠINGTON - Broj američkih vojnika u sjevernoj Siriji biće manji od 1.000, rekao je general Mark Mili, predsjedavajući združenog štaba američke vojske.

"Sigurno će biti manje od 1.000. Moguće oko 500, možda do 600", rekao je Mili za mrežu "ABC".

Američki predsjednik Donald Tramp najavio je prošlog mjeseca potpuno povlačenje vojnika iz Sirije što je izazvalo ljutite reakcije i kod kuće i u inostranstvu.

Tramp je kasnije donekle izmijenio svoj stav, pa je rekao da će određeni broj vojnika ostati u regionu kako bi štitili naftna polja.

Mili, koji je komandovao trupama u Avganistanu i Iraku, rekao je da je važno da američki vojnici ostanu u Siriji dok je tamo prisutna i "Islamska država".

"I dalje su tamo prisutni borci 'Islamske države'. Pritisak se mora nastaviti i mora se obratiti pažnja na tu grupu jer, u suprotnom, džihadisti bi mogli ponovo da ojačaju", dodao je Mili, prenio je AFP.

Na pitanje da prokomentariše ubistvo lidera "Islamske države" Abu Bakra al-Bagdadija u akciji američkih specijalnih snaga, Mili je rekao da je to sigurno poremetilo rad te organizacije, kao i da SAD raspolaže velikim brojem informacija o njegovom nasljedniku Abu Ibrahimu al-Hašimiju al-Kuraišiju.

"Kada se ukaže prilika krenućemo za njim", rekao je Mili.

Tramp je ranije rekao da želi da smanji vojno prisustvo SAD u inostranstvu gdje god je to moguće, ali Mili predviđa da će američki vojnici u Avganistanu, koji su tamo već 18 godina, ostati i narednih nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije