Svijet

Dvije rakete pale na Poljsku, ima poginulih

Dvije rakete pale na Poljsku, ima poginulih
Foto: Twitter | Mediji: Dvije rakete pale na Poljsku

VARŠAVA - Dvije rakete pale su na poljsku teritoriju, i tom prilikom se poginule su dvije osobe, navode američki obavještajni izvori.

Ovu informaciju potvrdila je lokalna policija, a sumnja se da su eksploziju izazvala dva zalutala ruska projektila, prenosi portal dorzeczy.pl.

Kako javlja reporter poljskoj Radija Zet, prve nezvanične informacije sugerišu da se radi o dvije zalutale rakete koje su pogodile sušare za žito.

"Dvije osobe su poginule. Policija, tužilaštvo i vojska su na licu mjesta. Nezvanično: vojni avioni su podignuti sa aerodroma kod Tomašova Lubelskog", naveo je reporter Marijuš Girševski na Twitteru.

 

 

Poljski premijer sazvao je hitan sastanak vladinog Komiteta za bezbijednost i odbranu, saopštio je njegov portparol.

"Vatrogasci su na licu mjesta, još nije jasno šta se desilo rekao" je za Rojters Lukaš Kuci, dežurni u obližnjoj vatrogasnoj stanici.

Premijer Mađarske Viktor Orban sazvao je sjednicu Sajveta za odbranu zbog zatvaranja naftovoda Prijateljstvo i raketnog udara u Poljskoj, obavijestio je MTI Bertalan Havasi, premijerov šef za štampu.

U američkom ministrastvu odbrane održana je konferencija za novinare povodom pada dvije rakete na teritoriju Poljske.

Ministarstvo odbrane SAD reklo je da su SAD "svijesne izvještaja štampe u kojima se navodi da su dvije ruske rakete pogodile lokaciju unutar Poljske blizu granice sa Ukrajinom", ali trenutno nemaju informacije koje bi potvrdile te izvještaje.

Letonski ministar odbrane Artis Pabriks objavio je na Twitteru o ruskom raketnom napadu na Poljsku, napisavši:

"Moje saučešće našoj poljskoj braći po oružju. Zločinački ruski režim ispalili su rakete koje ne gađaju samo ukrajinske civile već su i sletjele na teritoriji NATO-a u Poljskoj. Letonija je u potpunosti uz poljske prijatelje i osuđuje ovaj zločin", napisao je letonski ministar.

Keli O'Donel, izvještač NBC iz Bijele Kuće, objavila je na svom Twitter nalogu da je o ovome razgovarala sa bliskim saradnikom predsjednika SAD Džoa Bajdena, i da joj je on rekao sledeće:

"Ne možemo da potvrdimo ove izvještaje... Moramo da saznamo na terenu šta se desilo... Američki zvaničnici rade na tome da shvatimo šta se desilo. Jednostavno još uvijek ne znamo" ,napisala je Keli navodeći da joj je ovo rekao visoki zvaničnik Bijele kuće.

 

 

Slovački ministar obrane Jaro Nad komentrisao je događaj u Poljskoj. ,

"Vrlo sam zabrinut zbog ruskih projektila koji su pali na Poljsku. Rusija mora objasniti što se dogodilo. Besmisleni napadi na infrastrukturu moraju odmah prestati. Ruska nesmotrenost izmiče kontroli. Biću u bliskom kontaktu s Mariuszom Blaszczakom (poljski ministar obrane) i saveznicima radi koordinacije odgovora na ovo", tvitao je Jaro Nad.

NATO provjerava izvještaje o eksploziji na istoku Poljske, u blizini granice sa Ukrajinom, rekao je večeras zvaničnik Alijanse.

"Provjeravamo ove izvještaje i u bliskoj smo koordinaciji sa našim saveznikom Poljskom", rekao je ovaj zvaničnik.

NATO provjerava da li je eksplozija posljedica udara ruskih raketa.

Vlada Poljske podiže nivo borbene gotovosti pojedinih jedinica vojske kao odgovor na eksploziju u blizini njene granice sa Ukrajinom, saopštio je večeras portparol vlade Pjotr Miler.

Miler je na konferenciji za novinare u Varšavi rekao da su u ekspolziji na granici sa Ukrajinom poginule dvije osobe, prenosi Gardijan.

On je rekao da vlada razmatra da li da pokrene član 4, što bi značilo održavanje sastanka članica NATO-a nakon što je ugrožen ''teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbijednost'' Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije