Svijet

Mediji: EU nije saglasna oko garancija za članstvo Balkana

Mediji: EU nije saglasna oko garancija za članstvo Balkana
Foto: Bruno /Germany/Pixabay | Mediji: EU nije saglasna oko garancija za članstvo Balkana

​BRISEL - Evropska unija se više ne može saglasiti oko davanja garancija za buduće članstvo šest ekonomija Balkana, nakon što je tom regionu obećala mjesto u evropskom klubu, prenosi agencija Rojters pozivajući se na četvoricu evropskih diplomata i jedan interni dokument.

Na samitu lidera EU i Balkana, koji se održava 6. oktobra, Evropska unija bi trebalo da ponovi svoje obećanje dato prije 18 godina o "davanju nedvosmislene podrške evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", sudeći prema nacrtu deklaracije za samit, datiranom na 11. septembar, u koji je Rojters imao uvid.

Taj nacrt je, međutim, prošao najmanje dvije runde razgovora bez postizanja dogovora, tvrde neimenovane diplomate.

Članice EU ne žele da otkriju svoje pozicije, ali bogate sjeverne zemlje poput Danske, Francuske i Holandije, strahuju od ponavljanja brzog pristupanja Rumunije i Bugarske iz 2007. godine i lošeg upravljanja migracijama istočnoevropskih radnika u Britaniju, što je, kako navodi Rojters, mnoge Britance okrenulo protiv EU.

Britanska agencija navodi i da se Bugarska protivi pridruživanju Sjeverne Makedonije zbog spora oko jezika.

Čak i ako EU konačno usaglasi neki zajednički stav, ovakva situacija je, kako ocjenjuje Rojters, odraz zastoja u planu EU da izgradi "prsten prijatelja" od Ukrajine do Tunisa nudeći bliže veze, trgovinu i pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije